Otwarcie Qulinarium wieńczy wielki remont łódzkiej Manufaktury. Strefa gastronomiczna w całkiem nowej odsłonie. ZDJĘCIA

Piotr Jach
Piotr Jach
Gruntowną metamorfozę przeszła m.in. strefa gastronomiczna (tzw. foodcourt), która po remoncie zyskała nie tylko nową nazwę – Qulinarium – ale też całkowicie nową aranżację przestrzeni oraz wyposażenie. Powstał efektowny, podświetlany sufit akustyczny z wzorem inspirowanym historycznymi tekstyliami. Wygospodarowano strefy dla rodziców z dziećmi: miejsce do przygotowania posiłków dla niemowląt, a także część dla dzieci starszych z placem zabaw.ZOBACZCIE ZDJĘCIA >>>
Dobiega końca rozpoczęta jeszcze wiosną ubiegłego roku modernizacja centrum handlowego Manufaktura.

Gruntowną metamorfozę przeszła m.in. strefa gastronomiczna (tzw. foodcourt), która po remoncie zyskała nie tylko nową nazwę – Qulinarium – ale też całkowicie nową aranżację przestrzeni oraz wyposażenie. Powstał efektowny, podświetlany sufit akustyczny z wzorem inspirowanym historycznymi tekstyliami. Wygospodarowano strefy dla rodziców z dziećmi: miejsce do przygotowania posiłków dla niemowląt, a także część dla dzieci starszych z placem zabaw.

– Dużą zmianę wprowadził świetlik pośrodku strefy restauracyjnej. Nowością jest stół gastronomiczny do pokazów gotowania na żywo, warsztatów lub nawet bitew kulinarnych – mówi Agnieszka Danowska-Tomczyk, rzecznik prasowy centrum.

Qulinarium ma także nowe meble, wyłącznie żywą roślinność, strefy bezprzewodowego ładowania mobilnych urządzeń i gniazdka. W meblach zamontowano dystrybutory z płynem do dezynfekcji dłoni, na najmłodszych czeka Czystozaur (stacja dezynfekcji rączek).

Kosmetyczne zmiany przeszła elewacja centrum. Drzwi wymieniono na obrotowe. Wewnątrz są nowe drewniane parkiety, oświetlenie, strefa dla dzieci, szatnia będąca jednocześnie punktem odbiorów przesyłek kurierskich (z przymierzalnią) oraz punkt informacyjny.

Oficjalne otwarcie „Qulinarium” nastąpi w ten weekend (28-29 sierpnia) i będzie mu towarzyszyć moc atrakcji. W sobotę od godz. 10, Manufaktura gościć będzie Magdę Gessler, która w Qulinarium będzie gotować na żywo w programie Dzień Dobry TVN. O godz. 15.30 rozpoczną się warsztaty dla dzieci (tylko na zapisy) o bento-kawaii, czyli japońskiej sztuce przygotowywania posiłków w pudełkach. O godz. 17.30 Jagna Niedzielska opowie o filozofii „zero waste” w kuchni i pokaże jak przygotować posiłki z niedocenianych resztek, takich jak np.liście kalafiora.

W niedzielę od godz.10 śniadaniowe warsztaty z szakszuką w roli główniej poprowadzi Mateusz Gessler. O godz. 12.30 weźmie na warsztat wegetariańskie burgery, a od godz. 15.30 będzie nadzorował „Bitwę na noże”, kulinarną potyczkę blogerów i influencerów. Temat przewodni – kurki w Qulinarium. Warsztaty bento dla dzieci o godz. 11, 14 i 17 (tylko na zapisy).

Jakie błędy najczęściej popełniamy nosząc maseczki?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie