5/10
Rolada czekoladowa...
fot. Polska Press

Rolada czekoladowa

4 jajka (w temp. pokojowej)
100 g cukru
100 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach
Krem cappuccino
300 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
60 g cappuccino (proszku) u mnie czekoladowe
zimna, mocna kawa
kakao do posypania

Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski i ubijać mikserem, gdy białko zacznie się pienić, dodawać porcjami cukier. Gdy piana będzie już sztywna, wmiksować kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i wmiksować do piany. Na koniec wmieszać do ciasta startą czekoladę.
Blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 30×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na tak przygotowanej blasze rozprowadzić równą warstwą ciasto. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 10-12 min. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i przełożyć na natłuszczony olejem arkusz papieru do pieczenia. Zdjąć papier, na którym piekło się ciasto. Biszkopt zwinąć razem z natłuszczonym papierem w roladę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski i miksować, dodając w trakcie cukier puder. Gdy krem będzie już gęsty, dosypać cappuccinno i zmiksować do połączenia składników.
Wystudzony biszkopt rozwinąć z papieru do pieczenia i równomiernie nasączyć kawą. Na biszkopcie rozprowadzić krem cappuccino i zwinąć roladę. Przed podaniem posypać ciasto kakao i pokroić.

6/10
Sernik królewski...
fot. Polska Press

Sernik królewski

3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
300 g masła

Warstwa sera:
1 kg zmielonego białego sera
4 żółtka
1 szklanka cukru
200 g masła
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
7 białek.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, żółtka, i masło. Zagniatamy kruche ciasto (w tych proporcjach przypomina kruszonkę). Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę przekładamy na blaszkę i ubijamy. Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
W tym czasie przygotowujemy warstwę serową. Do misy miksera wlewamy białka, delikatnie solimy i ubijamy pianę. Pianę odkładamy na bok. Do misy miksera wrzucamy masło, żółtka, cukier i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy ser (łyżka po łyżce) cały czas miksując. Wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.

Masę serową delikatnie mieszamy z ubitymi białkami (aż do połączenia).
Po upieczeniu pierwszej warstwy wykładamy na nią masę serową. Na masę serową wykładamy warstwę ciasta.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku (żeby sernik mniej opadł).

7/10
Ciasto z wiśniami...
fot. Polska Press

Ciasto z wiśniami

Ciasto ucierane:
25 dag margaryny
35 dag mąki
20 dag cukru
5 jajek
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
5 białek
15 dag wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:
1kg wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
4 - 5 łyżek bułki tartej

Ciasto ucierane:
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Delikatnie wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:
Dno blaszki (25/35 cm.) wyłożyć ciastem ucieranym, posypać tartą bułką, ułożyć wiśnie, wierzch przykryć ciastem kokosowym. Piec w temp. ok. 180*C przez ok. 50-55 min.

8/10
Cytrynowiec...
fot. Polska Press

Cytrynowiec

Upiec cienki, jasny biszkopt w formie 25/35 cm.

Masa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe
25 dag masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
3 cytryny
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki
2 - 3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody)

Dodatki:
1 puszka ananasów
2 paczki herbatników.

Masa cytrynowa:
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.

Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną (wystudzoną) żelatynę.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Trener Widzewa Daniel Myśliwiec przed meczem z Lechem Poznań ZOBACZ WIDEO

Trener Widzewa Daniel Myśliwiec przed meczem z Lechem Poznań ZOBACZ WIDEO

Tłumy studentów na juwenaliach. Grają: Tymek, Kacperczyk, Miły Pan ZDJĘCIA

Tłumy studentów na juwenaliach. Grają: Tymek, Kacperczyk, Miły Pan ZDJĘCIA

Studenci jak Rzymianie. Pochód w togach i teatr antyczny przed akademikami GALERIA

Studenci jak Rzymianie. Pochód w togach i teatr antyczny przed akademikami GALERIA

Zobacz również

Sezon grillowy przy łódzkich kąpieliskach. Za co można dostać mandat w czasie zabawy?

Sezon grillowy przy łódzkich kąpieliskach. Za co można dostać mandat w czasie zabawy?

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA