Spis treści
Czego nie jeść w upały? Te potrawy mogę nie wyjść Ci na zdrowie
Kiedy doskwiera nam upał, staramy się za wszelką cenę schłodzić. Jednak źle dobrane posiłki mogą nam w tym skutecznie przeszkodzić. Powinniśmy unikać potraw rozgrzewających, a także ciężkostrawnych i tłustych. Za rozgrzewające działanie niektórych produktów odpowiadają substancje czynne, takiej jak kapsaicyna czy piperyna. Rozszerzają one naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi i jednocześnie podnoszą temperaturę ciała.
Przyprawy, po które chętnie sięgamy zimą, latem mogą więc nadmiernie podnieść temperaturę ciała i wywołać nadmierne pocenie. Z tych przypraw lepiej zrezygnować latem:
- ostre papryki i pieprz,
- przyprawy korzenne: kurkuma, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i anyż,
- imbir.
Ponadto warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają związki siarki, odpowiadające za przykry zapach potu. Mimo ich wielu zdrowotnych właściwości, chcąc uniknąć latem intensywnego zapachu ciała, powinniśmy ograniczyć jedzenie przede wszystkim:
- czosnku,
- cebuli,
- pora.
W gorące dni powinniśmy uważać szczególnie na to co jemy, ponieważ w wysokich temperaturach część produktów szybciej się psuje, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Wśród szczególnie niebezpiecznych potraw znajdują się przede wszystkim mięso i ryby oraz nabiał i lody. Czujność należy wykazać, kupując gotowe dania, np. sałatki z sosem majonezowym lub ciastka z kremem.
Należy unikać także produktów bogatych w kofeinę, która może zarówno rozgrzewać, jak prowadzić do nieprzyjemnych odczuć ze strony serca. Niewskazany jest także alkohol, które rozszerza naczynia krwionośne i podnosi temperaturę ciała.
Po te dania warto sięgać w upalne dni
W czasie upałów najważniejsze jest nawodnienie, dlatego wybierając poszczególne produkty, powinniśmy zwrócić uwagę na to, które zawierają duże ilości wody. W wielu warzywach i owocach woda stanowi ponad 90 proc. i jest świetnym uzupełnieniem tej wypijanej w ciągu dnia.
Wraz z wydalaniem potu dochodzi w organizmie do dużej utraty składników mineralnych – przede wszystkim potasu. To właśnie jego warto szukać w produktach, które jemy i pijemy latem. Sprawdź w naszej galerii, po które potrawy warto sięgać w czasie wakacji i dlaczego.
Oto najlepsze posiłki na lato. Co warto jeść, by przetrwać u...
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?