Babka wielkanocna - oto najlepsze przepisy
Babka wielkanocna – królowa polskiego, wielkanocnego stołu. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej świąt, podobnie jak bez jajek, cukrowego baranka czy święconki.
Historia babki wielkanocnej
Babki wielkanocne po raz pierwszy pieczone były u nas – w XVII wieku w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Dużo później rozpowszechniły się na całą Europę, a było to w czasach panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego.
Babka wielkanocna przyrządzana jest na bazie mąki, jak , mleka i drożdży piekarskich lub drożdży piwnych, czasami z dodatkiem suszonych owoców. Jej mokre ciasto smakuje wybornie, a babka wielkanocna stała się jednym z symboli Wielkanocy i całek kuchni polskiej. Tradycyjnie dekoruje się ją lukrem białym, albo różowym. W dzisiejszych czasach przepisy uległy już modyfikacjom i tak babkę polewamy czekoladą, a do ciasta dolewamy czerwonej oranżady.
Według tradycji nieudana babka wielkanocna była kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych gospodyni domu. Wieki temu nasze prababki, dodawały do wypieku 180 jaj, godzinami wyrabiały ciasto i wypraszały z domu mężczyzn, by baba mogła wyrastać w spokoju!
Niegdyś babę wielkanocną wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym. Uważano, że jeśli w pobliżu rosnącego ciasta pojawi się chłop – baba opadnie. No cóż, dzisiaj sprawa jest prostsza. By obalić przesąd wystarczą dobre drożdże.
Dawniej upieczoną babę traktowano jak... królewnę. Panny służące gorące ciasto kładły na poduszkach i kołysały jak dziecko do snu, aż baba zupełnie wystygła. Niegdyś w Wielkopolsce, podawano ten świąteczny wypiek wraz z filiżanką kawy… zbożowej oczywiście.
Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez babki na stole. To ona króluje wśród innych słodkich przysmaków. Pieczemy babki nie tylko drożdżowe, ale i piaskowe, jogurtowe, biszkoptowe, o różnych smakach. A łodzianie za babkami wprost przepadają nie tylko od święta, zarówno za tymi dużymi, które kroimy na wiele porcji, jak i malutkimi babeczkami nadziewanymi m.in. kremami czy owocami.
- Mamy wielki wybór babek: jogurtowe, czekoladowe, orzechowe, kokosowe, makowe, kawowe, stracciatella, piaskowe – wylicza Tomasz Piłat łódzki cukiernik.
Oto jego przepis na babkę cytrynową:
Składniki:
- 3 jaja
- 12 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej typ 500
- 4 dag mąki ziemniaczanej
- 10 ml oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
- 2 cytryny
- 2 krople olejku cytrynowego dla wzmocnienia aromatu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Oddzielić żółtka od białek jaj. Rozpocząć ubijanie białek ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać po łyżeczce cukru. Na koniec, zwalniając obroty miksera dodawać żółtka oraz olej. Dokładnie wymieszać do wyrównania masy. W ostatnim etapie dodać wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę z cytryny startą na drobnej tarce (pamiętając o uprzednim umyciu i sparzeniu jej). Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy przez sito. Wraz z 1/4 łyżeczki dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gdy ciasto stanie się jednolita masą, wylewamy ją do przygotowanej formy. Należy ją wcześniej wysmarować masłem oraz wysypać mąką. Pieczemy około pół godziny w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest gotowa. Babkę wykańczamy obsypując cukrem pudrem lub polewając lukrem.
Przepis na babkę wielkanocną
Składniki:
- 160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g masła
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Przepis na babkę czekoladową
Składniki:
- • 2 jajka
- • 2 żółtka
- • 100 g masła
- • 150 g cukru pudru
- • 200 g gorzkiej czekolady
- • 200 ml mleka
- • 420 g mąki pszennej
- • 50 ml rumu lub rumu zapachowego
- • 50 g świeżych drożdży
- • 2 łyżki kakao
- • 100 g pokrojonych w kostkę daktyli
- • 100 g rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzej do 37 stopni i rozpuść w nim drożdże.
2. Masło rozpuść ze 100 g gorzkiej czekolady.
3. Do przestudzonego mleka dodaj jajka, żółtka i ostudzone masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Mąkę połącz z cukrem pudrem, kakao, a następnie dodaj do mlecznej mieszanki. W kolejnym kroku dodaj rum, rodzynki, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub robotem kuchennym.
5. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy do babki na wysokość 3/4. Poczekaj 10-15 minut do wyrośnięcia.
6. Piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku bez funkcji termoobiegu przez około 40-50 minut lub do suchego patyczka.
7. Gotową babkę udekoruj polewą czekoladową lub lukrem.
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, nóż, łyżki, rondelek , forma do pieczenia babki , miarka kuchenna.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?