Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Orzeźwiające ciasto cytrynowe z jeżynami i herbatą earl grey

(pij)
Herbata to nie tylko dodatek do podwieczorku czy towarzysz spotkań z przyjaciółmi. Okazuje się, że sprawdzi się także jako… syrop do ciasta. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj letnie ciasto z owocami i herbatą. Spróbuj idealnego połączenia jeżyn i cytrusów, dodając herbatę do syropu, którym przełożysz ciasto.

Ciasto cytrynowe z jeżynami i earl grey

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 ml soku z cytryny ( z około 4 cytryn)
  • 300 g jeżyn

Składniki na syrop do przełożenia ciasta:
500 ml wody
2 torebki herbaty earl grey
200 g cukru

Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Stopniowo dodawaj śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na pół. Umyte jeżyny zblenduj. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą, następnie wlej połowę ciasta, rozłóż jeżyny i przykryj pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie przygotuj syrop. Zaparz herbatę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ciepłym syropem dobrze skrop ciasto (ciasto i syrop powinny mieć podobną temperaturę). Pozostaw do ostygnięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Orzeźwiające ciasto cytrynowe z jeżynami i herbatą earl grey - Express Ilustrowany

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany