Ciasto cytrynowe z jeżynami i earl grey
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 300 g cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g roztopionego masła
- 100 ml soku z cytryny ( z około 4 cytryn)
- 300 g jeżyn
Składniki na syrop do przełożenia ciasta:
500 ml wody
2 torebki herbaty earl grey
200 g cukru
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Stopniowo dodawaj śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na pół. Umyte jeżyny zblenduj. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą, następnie wlej połowę ciasta, rozłóż jeżyny i przykryj pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie przygotuj syrop. Zaparz herbatę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ciepłym syropem dobrze skrop ciasto (ciasto i syrop powinny mieć podobną temperaturę). Pozostaw do ostygnięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?