Pyszna sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą na przystawkę. Sprawdź przepis na bombę witaminową. Zastrzyk witamin od pierwszego kęsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do dań z grilla świetnie wpasuje się sałatka arbuzowa z rozkruszoną fetą, miętą i rukolą.
Do dań z grilla świetnie wpasuje się sałatka arbuzowa z rozkruszoną fetą, miętą i rukolą. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Arbuzowa sałatka łącząca słony smak fety, aromat mięty i rukoli to pomysł na lekką przystawkę do dań z grilla. Ta wyjątkowa sałatka owocowa miesza soczystego melona i cierpkie borówki. Charakteru sałatce dodają kiełki słonecznika lub brokułu. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

W skrócie

Lekka sałatka z arbuzem i fetą to szczególna propozycja na cieplejsze dni. Jako przystawka może rozbudzić apetyt, a jako dodatek do mięsa dopełni smak sztuki mięsa. Można także eksperymentować z dodatkiem ulubionych ziół. Zamiast mięty można także dodać np.: posiekaną kolendrę.

Sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą – przepis z owocami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: Bardzo łatwe.

Składniki:

  • 1/4 arbuza bez pestek,
  • 1/4 melona,
  • 100 g sera feta,
  • garść borówek amerykańskich,
  • duża garść listków mięty,
  • garść kiełków słonecznika (lub brokułów – według gustu),
  • kilka listków rukoli do dekoracji.

Jak zrobić sałatkę z arbuzem i fetą?

Przygotowanie:

  1. Miętę należy posiekać.
  2. Fetę pokruszyć i dodać do miski.
  3. Arbuz i melon pokroić w kostkę, włożyć do miski lub głębokiego talerza, dodać posiekaną miętę i wymieszać.
  4. Całość posypać borówkami, serem feta i kiełkami, udekorować listkami rukoli i kilkoma całymi listkami mięty.

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” - przepisy na przystawki

W książce opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann zebrano 70 przepisów na wyjątkowe sałatki. Miłośnicy mięsa mogą skorzystać z przepisu na sałatkę z kurczaka z kukurydzą i ananasem. Jeżeli szukacie dania na lunch do pracy, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na sałatkę z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą. Ponadto świetnie sprawdza się sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti. Osoby lubiące kuchnię wegetariańską mogą wypróbować przepis na sałatkę z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!