Opieńki marynowane przepis, opieńka przepis

(tj)
internet
Opieńki marynowane przepis, opieńka przepis. Nie wszyscy miłośnicy grzybobrania zbierają opieńki. Opieńki, czyli grzyby jadalne, choć od spodu blaszkowate. Tymczasem opieńki są bardzo smaczne jako grzyby marynowane.

Opieńki marynowane przepis, opieńka przepis. Jak przygotować marynowane opieńki? Bardzo prosto. Przepisy na opieńki marynowane, poniżej:

Czy dzieci mogą jeść grzyby - FILM

Przygotowujemy marynatę na opieńki marynowane

5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
kilka plastrów cebuli
3 liście laurowe
4 ziarna kardamonu
ok. 1 łyżeczki gorczycy białej
troszkę cukru do smaku
ocet w stosunku do wody 1:2,5 czyli np. 1 szklanka octu na 2,5 szklanki wody

Przygotowanie grzybów opieńków do marynowania:

Opieńki obrać i opłukać na sitku- nie należy zalewać opieńków wodą!
Osączone opieńki obgotowujemy (!!! ważne), wodę z opieńków odcedzamy a następnie gotujemy opieńki w osolonej wodzie ok. 5 - 7 minut.
Odcedzamy grzyby na sitku i przygotowujemy zalewę do opieńków marynowanych:

Wszystkie składniki zalewy należy obgotować a następnie wrzucić do niej opieńki i wszystko gotować razem 3-4 minuty.
Gorące opieńki przekładamy do słoików razem z zalewą i solidnie zakręcamy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie