Opieńki marynowane przepis, opieńka przepis. Jak przygotować marynowane opieńki? Bardzo prosto. Przepisy na opieńki marynowane, poniżej:
Czy dzieci mogą jeść grzyby - FILM
Przygotowujemy marynatę na opieńki marynowane
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
kilka plastrów cebuli
3 liście laurowe
4 ziarna kardamonu
ok. 1 łyżeczki gorczycy białej
troszkę cukru do smaku
ocet w stosunku do wody 1:2,5 czyli np. 1 szklanka octu na 2,5 szklanki wody
Przygotowanie grzybów opieńków do marynowania:
Opieńki obrać i opłukać na sitku- nie należy zalewać opieńków wodą!
Osączone opieńki obgotowujemy (!!! ważne), wodę z opieńków odcedzamy a następnie gotujemy opieńki w osolonej wodzie ok. 5 - 7 minut.
Odcedzamy grzyby na sitku i przygotowujemy zalewę do opieńków marynowanych:
Wszystkie składniki zalewy należy obgotować a następnie wrzucić do niej opieńki i wszystko gotować razem 3-4 minuty.
Gorące opieńki przekładamy do słoików razem z zalewą i solidnie zakręcamy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?