Ohydna niespodzianka w rybie kupionej w Biedronce! ZDJĘCIA. "Produkt jest w pełni bezpieczny"
Skąd się biorą nicienie w rybie, jak się ich pozbyć?
Nicienie to pasożyty powszechnie występujące w rybach z rodziny dorszowatych.
Szczególnie narażone na nie są te żyjące w oceanie atlantyckim. Większość pasożytów usuwanych jest z ryby podczas patroszenia, nicienie potrafią jednak przeniknąć do ich mięśni i w ten sposób znaleźć się w filecie. Nie zawsze osobom odpowiedzialnym za patroszenie udaje się je zauważyć. Międzynarodowe standardy dopuszczają w sprzedaży do 5 nicieni w 1 kg ryby.
Pasożyty uśmierca mrożenie w temperaturze - 20 stopni Celsjusza. W takich warunkach ryba musi przebywać przez minimum 24 godziny. Nicienie zabija również wysoka temperatura - powyżej 60 stopni Celsjusza. Zatem ugotowana lub usmażona ryba nie powinna być szkodliwa dla zdrowia i człowieka.
Lepiej jednak nie jeść takiej ryby. Nigdy nie mamy pewności z jakim pasożytem mamy do czynienia i jakie skutki może to mieć dla naszego zdrowia - przestrzega Monika Tokarczyk, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chrzanowie.
Problemy zdrowotne mogą pojawić się w przypadku zjedzenia surowej ryby, niedogotowanej lub tej wędzonej w niskich temperaturach. Jeśli zawiera ona żyjące pasożyty to w najlepszych razie czeka nas zatrucie pokarmowe - bóle brzucha i wymioty. Zdarza się jednak, że nicień zagnieżdża się w ścianie jelita człowieka. Jeśli dojdzie do niedrożność jelita cienkiego konieczny jest zabieg chirurgiczny. Zazwyczaj jednak stosuje się leczenie zachowawcze - leki.
Przypadki zakażenia ryby nicieniem można zgłaszać do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej lub Powiatowego Lekarza Weterynarii. W uzasadnionych przypadkach prowadzone są kontrole w punktach sprzedaży i produkcji.
CO NA TO BIEDRONKA? ZAPYTALIŚMY! KLIKNIJ DALEJ