Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obłędny sernik na zimno z malinami. Wypróbuj przepis dla fanów galaretki. To ciasto zawsze się udaje

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sernik na zimno ze świeżymi malinami na zimno świetnie smakuje z kontrastową cytrynową galaretką.
Domowy sernik na zimno ze świeżymi malinami na zimno świetnie smakuje z kontrastową cytrynową galaretką. Anna Daniluk
Sernik na zimno z malinami to prosty deser dla miłośników sezonowych słodkości. Wystarczy wymieszać zmielony twaróg z rozpuszczoną galaretką i zmiksowanymi owocami i wyłożyć je na spód z biszkoptów. Z tym ciastem poradzą sobie nawet początkujący domowi cukiernicy. Poznaj przepis na smaczne ciasto bez pieczenia.

W skrócie

Najłatwiej zrobić sernik na zimno z serem z wiaderka. Warto wybrać ten mający w składzie tylko zmielony twaróg. Można także sięgać po serki homogenizowane, serek mascarpone albo gęste jogurty greckie. Sernik tężeje poprzez połączenie twarogu z rozpuszczonymi galaretkami w małej ilości wody. Jeżeli chcecie uzyskać mniej słodki deser, zachęcamy do użycia rozpuszczonej żelatyny.

W naszej galerii możecie zobaczyć sposób podania sernika na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami – przepis na deser

Liczba porcji: dla 16 – 20 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + minimum 6 godzin w lodówce.
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 200 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 200 ml wody,
  • 50 g malin,
  • 50 g cukru,
  • 1 kg sera z wiaderka.

Wierzch sernika na zimno:

  • 300 g malin,
  • 1 galaretka malinowa lub cytrynowa rozpuszczona w 100 ml wody.

Jak zrobić sernik na zimno z malinami?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy rozpuścić galaretki malinowe w 200 ml wody. Należy mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników.
  2. Następnie trzykrotnie mielony twaróg należy zmiksować z cukrem.
  3. Kolejnym krokiem jest zblendowanie lub rozgniecenie widelcem malin i dodanie ich do masy serowej.
  4. Gdy galaretki się lekko przestudzoną należy połączyć je z twarogiem.
  5. W kwadratowej formie do pieczenia ciasta z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm należy wyłożyć podłużne biszkopty.
  6. Na ściśle ułożone ciastka należy wyłożyć masę serową.
  7. Na wierzchu trzeba wyłożyć maliny i foremkę z sernikiem na zimno wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  8. W międzyczasie należy rozpuścić galaretkę malinową lub cytrynową w 100 ml wody. Grudki mają być niewidoczne.
  9. Gdy galaretka będzie miała temperaturę pokojową, należy wylać ją powoli na sernik z malinami.
  10. Sernik z malinami na zimno należy chłodzić w lodówce przez około 6 – 8 godzin do całkowitego zastygnięcia.

Sernik na zimno z musem malinowym

Wierzch sernika z malinami można także przyozdobić żelką z musu malinowego. W takim przypadku maliny, zamiast układać na wierzchu, należy zblendować i połączyć z rozpuszczoną galaretką. Gdy składniki się połączą, należy wylać je na masę serową. Tak przygotowany mus malinowy będzie stanowił atrakcyjne zwieńczenie ciasta na lato.

Jakie galaretki wybrać do sernika z malinami?

Niektóre galaretki będą stanowić ciekawy kontrast kolorystyczny i smakowy. Jeżeli nie będziecie mogli dostać w sklepie spożywczym galaretek malinowych, to świetnie wyróżnia się galaretka cytrynowa na tle świeżych malin. Jeżeli wolicie, aby kolor bardziej współgrał z malinami, to będą pasować galaretki wiśniowe i truskawkowe. Ponadto w sezonie można zrobić sernik na zimno z malinami, truskawkami, wydrylowanymi wiśniami lub z porzeczkami. Warto pamiętać, aby galaretki nie łączyć z kiwi i ananasem. Te owoce sprawiają, że galaretka nie tężeje.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Obłędny sernik na zimno z malinami. Wypróbuj przepis dla fanów galaretki. To ciasto zawsze się udaje - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany