Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowe trendy kulinarne w "Gastronomiku". Ciężarówka z nagrodami i smakowite prezentacje

(mj)
Ciężarówka pełna makaronów, ryżu, miodu, przetworów z pomidorów oraz 25 rodzajów przypraw zaparkowała w południe przed łódzkim Zespołem Szkół Gastronomicznych przy ul. Sienkiewicza.

- To nagroda dla ekipy naszej szkoły za zwycięstwo w konkursie, który odbył się w kwietniu w Warszawie - cieszy się Małgorzata Gosławska, dyrektor "Gastronomika". - Zdobyliśmy trzy pierwsze miejsca: dla najlepszej drużyny (Małgorzata Majcher, Przemysław Szałczyński i Łukasz Łuczyński), dla najlepszego kucharza (również Przemysław Szałczyński) oraz za najlepszy scenariusz lekcji o nowoczesnych technikach gastronomicznych dla nauczycielki Jolanty Krześlak.
Wczoraj młodzież prezentowała te techniki. Było na co popatrzeć i czego skosztować! Znakomicie smakowały m.in. lody sorbetowe ogórkowo - miętowe.
Wojciech Jaworski, trener kuchni molekularnej, zaprezentował, jak przy użyciu ciekłego azotu o temperaturze minus 180 stopni C. powstaje deser lodowy
Prezentując tzw. kuchnię fusion, która łączy kuchnie różnych kultur, młodzież przygotowała m.in. zupę pomidorową na sposób tajski, z ryżem w formie sushi, zabielaną mleczkiem kokosowym, z nutą limonki. Można też było podziwiać wspaniałe dekoracje z warzyw i owoców, wykonane metodą carvingu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany