- To nagroda dla ekipy naszej szkoły za zwycięstwo w konkursie, który odbył się w kwietniu w Warszawie - cieszy się Małgorzata Gosławska, dyrektor "Gastronomika". - Zdobyliśmy trzy pierwsze miejsca: dla najlepszej drużyny (Małgorzata Majcher, Przemysław Szałczyński i Łukasz Łuczyński), dla najlepszego kucharza (również Przemysław Szałczyński) oraz za najlepszy scenariusz lekcji o nowoczesnych technikach gastronomicznych dla nauczycielki Jolanty Krześlak.
Wczoraj młodzież prezentowała te techniki. Było na co popatrzeć i czego skosztować! Znakomicie smakowały m.in. lody sorbetowe ogórkowo - miętowe.
Wojciech Jaworski, trener kuchni molekularnej, zaprezentował, jak przy użyciu ciekłego azotu o temperaturze minus 180 stopni C. powstaje deser lodowy
Prezentując tzw. kuchnię fusion, która łączy kuchnie różnych kultur, młodzież przygotowała m.in. zupę pomidorową na sposób tajski, z ryżem w formie sushi, zabielaną mleczkiem kokosowym, z nutą limonki. Można też było podziwiać wspaniałe dekoracje z warzyw i owoców, wykonane metodą carvingu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"