MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Old Derby po raz drugi - 29 czerwca w Zduńskiej Woli. Pogoń kontra Warta! ZDJĘCIA

Old Derby po raz drugi - 29 czerwca w Zduńskiej Woli. Pogoń kontra Warta! ZDJĘCIA

Otwarte Mistrzostwa Warmii i Mazur – ogólnopolski, amatorski turniej tenisowy w Bartą

Otwarte Mistrzostwa Warmii i Mazur – ogólnopolski, amatorski turniej tenisowy w Bartą

Polecamy

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Przelewy z ZUS wyniosą ponad 10 tys. zł. Świetna informacja dla wielu osób

Przelewy z ZUS wyniosą ponad 10 tys. zł. Świetna informacja dla wielu osób