Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie tylko grillowane mięso, czyli przepis na bułeczkę z kremem i owocami

mj
W restauracji Benetto już od ponad 7 lat łodzianie, a w szczególności mieszkańcy Dąbrowy, stołują się na co dzień i w weekendy. Lokal cieszy się powodzeniem, bo serwuje lubiane dania. Klienci cenią je, bo są smaczne, świeże, przygotowywane na miejscu. Panuje tu domowa, kameralna atmosfera, choć sala może pomieścić nawet 60 gości przy stołach. Wiele osób zamawia także posiłki z dostawą do domu.

W karcie znajdują się m.in. burgery z dostarczanego co dzień świeżego mięsa wołowego, grillowane mięsa (np. karkówkę czy kurczaka), tortille, a także szeroką gamę makaronów z różnymi sosami.

- Menu dostosowujemy do pór roku i staramy się je urozmaicać, zmieniać, by zawsze czymś nowym zaskoczyć gości - mówi Patryk Grubski, prowadzący restaurację. - Podstawę zamówień stanowi pizza, którą oferujemy w wielkim wyborze. Najpopularniejsze są margherita i capricciosa. Ale każdy znajdzie u nas taką, jaką lubi - np. z owocami morza, wegetariańską czy tradycyjną włoską z oryginalnymi dodatkami i oliwą. Dziś polecam nieco inne wykorzystanie ciasta na pizzę - można zrobić z niego wspaniałe bułeczki z kremem i owocami.

Przepis na bułeczki z kremem i owocami
Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej,

25 g świeżych drożdży,

pół łyżeczki cukru,

łyżeczka soli,

150 ml letniej wody.

Przygotowanie

Rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki, cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Zagarniać łyżką mąkę do środka i prze 2-3 minuty mieszać, pod koniec dodając oliwę. Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

Po tym czasie bierzemy 150 g ciasta do pizzy i kształtujemy bułeczkę o średnicy 10 cm. Smarujemy po wierzchu oliwą i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu przekrawamy na pół.

Składniki na krem:

100 g mascarpone,

100 g ricotty,

1 łyżeczka cukru pudru.

Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą, gładką masę. Krem nakładamy na połówki bułeczki. Na wierzchu układamy owoce, np. świeże maliny i borówki amerykańskie. Równie dobrze mogą to być każde inne, takie jakie lubimy. Możemy oprószyć je delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany