Nie tylko grillowane mięso, czyli przepis na bułeczkę z kremem i owocami

mjZaktualizowano 
W restauracji Benetto już od ponad 7 lat łodzianie, a w szczególności mieszkańcy Dąbrowy, stołują się na co dzień i w weekendy. Lokal cieszy się powodzeniem, bo serwuje lubiane dania. Klienci cenią je, bo są smaczne, świeże, przygotowywane na miejscu. Panuje tu domowa, kameralna atmosfera, choć sala może pomieścić nawet 60 gości przy stołach. Wiele osób zamawia także posiłki z dostawą do domu.

W karcie znajdują się m.in. burgery z dostarczanego co dzień świeżego mięsa wołowego, grillowane mięsa (np. karkówkę czy kurczaka), tortille, a także szeroką gamę makaronów z różnymi sosami.

- Menu dostosowujemy do pór roku i staramy się je urozmaicać, zmieniać, by zawsze czymś nowym zaskoczyć gości - mówi Patryk Grubski, prowadzący restaurację. - Podstawę zamówień stanowi pizza, którą oferujemy w wielkim wyborze. Najpopularniejsze są margherita i capricciosa. Ale każdy znajdzie u nas taką, jaką lubi - np. z owocami morza, wegetariańską czy tradycyjną włoską z oryginalnymi dodatkami i oliwą. Dziś polecam nieco inne wykorzystanie ciasta na pizzę - można zrobić z niego wspaniałe bułeczki z kremem i owocami.

Przepis na bułeczki z kremem i owocami
Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej,

25 g świeżych drożdży,

pół łyżeczki cukru,

łyżeczka soli,

150 ml letniej wody.

Przygotowanie

Rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki, cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Zagarniać łyżką mąkę do środka i prze 2-3 minuty mieszać, pod koniec dodając oliwę. Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

Po tym czasie bierzemy 150 g ciasta do pizzy i kształtujemy bułeczkę o średnicy 10 cm. Smarujemy po wierzchu oliwą i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu przekrawamy na pół.

Składniki na krem:

100 g mascarpone,

100 g ricotty,

1 łyżeczka cukru pudru.

Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą, gładką masę. Krem nakładamy na połówki bułeczki. Na wierzchu układamy owoce, np. świeże maliny i borówki amerykańskie. Równie dobrze mogą to być każde inne, takie jakie lubimy. Możemy oprószyć je delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Wideo

Materiał oryginalny: Nie tylko grillowane mięso, czyli przepis na bułeczkę z kremem i owocami - Express Ilustrowany

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
G
Gość

Jeśli tak to wystarczy wejść na stronę restauracji na fejscue i poczytać opinię i czar super restauracji pryska

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3