Gdy pogoda płata figle, organizm instensywniej korzysta ze swoich zasobów, czyli witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych. Jeśli nie uzupełnimy ich na bieżąco, z każdym tygodniem będziemy tracić siły i odporność.
Nieprzypadkowo druga fala zachorowań przypada na marzec. Bezpośrednią przyczyną wielu chorób są wirusy i bakterie, których nie brakuje w okresie przesilenia. Dobrze odżywiony organizm będzie skutecznie potrafił się bronić przez wtargnięciem i rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Objawom przesilenia można zaradzić, uzupełniając składniki, których o tej porze roku organizmowi brakuje najczęściej.
Dla podniesienia odporności ważne są witamina A, E, C i D żelazo, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe. Trzeba jeść ryby, jajka, mięso, pestki dyni oraz warzywa. Warto też postawić na sport i ćwiczenia, które pomogą przywrócić równowagę w organizmie. Zwiększona porcja ruchu poprawi nastrój i kondycję.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"