MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedną z diet wzmacniających odporność organizmu jest dieta...
fot. aamulya/123rf.com

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności. Sprawdź, jak szybko wzmocnić organizm i ochronić się przed przeziębieniem!

Dieta wzmacniająca odporność

Jedną z diet wzmacniających odporność organizmu jest dieta śródziemnomorska, która charakteryzuje się optymalnym zbilansowaniem wszystkich ważnych składników. To właśnie ona stanowi sekret długowieczności mieszkańców państw basenu Morza Śródziemnego. Przy czym warto podkreślić, że zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta jest gwarantem poprawnego funkcjonowania układu odpornościowego, a co za tym idzie – skutecznej ochrony przed patogenami. Prozdrowotne właściwości diety śródziemnomorskiej odkrył Ancel Keys, który wraz ze swoją żoną – Margaret Keys – w latach 50. ubiegłego wieku badał wpływ diety mieszkańców państw basenu Morza Śródziemnego na zdrowie.

Dieta śródziemnomorska jest bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby, nasiona, orzechy, nabiał, rośliny strączkowe i chude mięso. W diecie tej nie ma miejsca na dużą ilość cukru, soli i tłuszczów nasyconych, a także wysoko przetworzonych artykułów spożywczych. Bardzo ważną rolę w diecie śródziemnomorskiej odgrywa także oliwa z oliwek — drogocenne źródło jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego oliwa z oliwek zawiera witaminy i przeciwutleniacze, które obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby zwyrodnieniowe.

W latach 60. XX w. za wzorcową dietę śródziemnomorską uznano dietę grecką, którą można scharakteryzować za pomocą kilku punktów:
- prawie całkowita rezygnacja z używania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz oliwy z oliwek,
- duże spożycie warzyw i owoców,
- duże spożycie produktów zbożowych (głównie: chleba),
- duże spożycie nasion roślin strączkowych,
- średnie spożycie nabiału,
- średnie spożycie alkoholu (głównie wina),
- średnie spożycie ryb,
- małe spożycie mięsa i produktów mięsnych.

Pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie (w tym m.in. funkcjonowanie układu odpornościowego) potwierdziły badania z 2004 r., które zostały przeprowadzone na ok. 3000 osobach.

Zobacz również

Arcybiskup Marek Jędraszewski dostał platynowy medal

Arcybiskup Marek Jędraszewski dostał platynowy medal

Selena Gomez kradnie widowisko w Cannes! Ależ ona śliczna!

NOWE
HIT DNIA
Selena Gomez kradnie widowisko w Cannes! Ależ ona śliczna!

Polecamy

Ranking ATP. Awans Hurkacza na ósme miejsce, Djoković wciąż prowadzi

Ranking ATP. Awans Hurkacza na ósme miejsce, Djoković wciąż prowadzi

Zgubił pendrive z danymi firmy. Przeczytaj, ku przestrodze

Zgubił pendrive z danymi firmy. Przeczytaj, ku przestrodze

Ranking WTA. Iga Świątek powiększyła przewagę nad Sabalenką

Ranking WTA. Iga Świątek powiększyła przewagę nad Sabalenką