18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Napiwek obowiązkowy! - w łódzkich lokalach pod marką Magdy Gessler

(ls)
.
. Łukasz Kasprzak
Gdy klienci łódzkich restauracji, które firmuje Magda Gessler, otrzymują rachunek za zamówione potrawy, są bardzo zaskoczeni. Na paragonie widnieje wyższa kwota, niż informuje karta dań. Wszystko przez opłatę za serwis, czyli obowiązkowy napiwek, wynoszący 10 procent kwoty zamówienia.

- Zakładają z góry, że nie zostawię napiwku? - pyta oburzony Michał Lorkowski, który po raz pierwszy przyszedł do działającej od czterech miesięcy restauracji Marcello. - Zaprosiłem na obiad dziewczynę, więc było mi głupio zapytać, dlaczego rachunek jest wyższy.

Również klienci drugiego firmowanego przez znaną restauratorkę lokalu, Polki, zachodzą w głowę, dlaczego zamiast 49 zł za tatar, pieczywo i herbatę, muszą zapłacić 53,90 zł.

- Na dole każdej strony w menu jest informacja o opłacie serwisowej - wyjaśnia Michał Kabziński, menedżer Polki. - Jest to oficjalny napiwek.
Rzeczywiście w karcie dań znajduje się napisana drobnym drukiem informacja "do ogólnego rachunku doliczamy 10 % serwisu", jednak niewielu ją dostrzega.

- Napiwek to dobrowolna opłata - mówi Zbigniew Kwaśniewski, miejski rzecznik konsumentów w Łodzi. - W cenie każdej pozycji w karcie dań zawarte są bowiem koszty przyrządzenia i podania potrawy, czyli serwisu. Wymuszanie dodatkowej opłaty jest po prostu nieeleganckie...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 230

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
W tych restauracjach 100 % "napiwku" trafia do spółki. Żaden kelner, kucharz czy barman nie zobaczył nawet złotówki z doliczanego od lat serwisu. Jest to sieć restauracji, która funkcjonuje na takich zasadach od lat.
N
Niezadowolony klient
Wchodzac do restauracji Polka w Wawie pod nazwa Magda Gessler spodziewalem sie zupelnie czegos innego. Niedosc ze na poczatku przerazily mnie ceny za zupy ktore zamowilismy wraz z dziewczyna to zniesmaczyl mnie czas oczekiwania na nie a na samym koncu zbulwersowal mnie podatek kwotowy z ktorym spotkalem sie poraz pierwszy, choc bylem juz w wielu restauracjach roznych miast Polski. Zupa byla smaczna choc nie wywarla na mnie specjalnego wrazenia. Wymuszony napiwek ktory powininny otrzymac kelnerki a trafia do Geslerowej to cios ponizej pasa.
N
Niezadowolony klient
Wchodzac do restauracji Polka w Wawie pod nazwa Magda Gessler spodziewalem sie zupelnie czegos innego. Niedosc ze na poczatku przerazily mnie ceny za zupy ktore zamowilismy wraz z dziewczyna to zniesmaczyl mnie czas oczekiwania na nie a na samym koncu zbulwersowal mnie podatek kwotowy z ktorym spotkalem sie poraz pierwszy, choc bylem juz w wielu restauracjach roznych miast Polski. Zupa byla smaczna choc nie wywarla na mnie specjalnego wrazenia. Wymuszony napiwek ktory powininny otrzymac kelnerki a trafia do Geslerowej to cios ponizej pasa.
N
Niezadowolony klient
Wchodzac do restauracji Polka w Wawie pod nazwa Magda Gessler spodziewalem sie zupelnie czegos innego. Niedosc ze na poczatku przerazily mnie ceny za zupy ktore zamowilismy wraz z dziewczyna to zniesmaczyl mnie czas oczekiwania na nie a na samym koncu zbulwersowal mnie podatek kwotowy z ktorym spotkalem sie poraz pierwszy, choc bylem juz w wielu restauracjach roznych miast Polski. Zupa byla smaczna choc nie wywarla na mnie specjalnego wrazenia. Wymuszony napiwek ktory powininny otrzymac kelnerki a trafia do Geslerowej to cios ponizej pasa.
J
Johny
ten syf to w Warszawie
J
Johny
Pierwszy i ostatni raz bylem w restauracji pod szyldem Gessler.
Nie zycze sobie ,zeby ktos mnie zmuszal do napiwku, gdzie nie jestem zadowolony z jedzenia i z obslugi!!!!
Dno!!!! Bylem zdziwiony rachunkiem,ale nie chcialem robic scen.
Zreszta dopiero w domu patrze na rachunek i widze ,ze wzieli sobie 20zl za podanie talerzy.
Masakra. Zurek ,to nigdy kolo zurka nie stal, a zrazow tak syfiastych ,to nigdzie mi nie podali.
J
Johny
Pierwszy i ostatni raz bylem w restauracji pod szyldem Gessler.
Nie zycze sobie ,zeby ktos mnie zmuszal do napiwku, gdzie nie jestem zadowolony z jedzenia i z obslugi!!!!
Dno!!!! Bylem zdziwiony rachunkiem,ale nie chcialem robic scen.
Zreszta dopiero w domu patrze na rachunek i widze ,ze wzieli sobie 20zl za podanie talerzy.
Masakra. Zurek ,to nigdy kolo zurka nie stal, a zrazow tak syfiastych ,to nigdzie mi nie podali.
B
Barbara
Dobry zwyczaj nie pytaj-to nieeleganckie ! Konsumenta obowiązkiem jest ocena potrawy. W dobrym domu defekty się przemilcza walory zaś podkreśla.
t
tip
U kucharzy to ta sama mafia - Adam Gessler
m
mada
Muszę dodać, że wystrój sali jest wyjątkowy, za to muszę pochwalić, nie znam lokalu o tak ciekawym zestawieniu kolorów, tkanin-tutaj duży plus
m
mada
Dziś byłam w Polce w Łodzi, wcześniej w Warszawie i w Żelazowej Woli- we wszystkich trzech miejscach tak samo arogancka obługa,kelner dopada zaraz w drzwiach , wyrywa płąszcz i wiesza na całą góre ubrań , z której przy wyściu ciężko odszukać swoje rzeczy , poza tym kelner chodzi, podśpiewuje, coś mówi sam do siebie, przy stoliku od razu podano mi pastę z makreli-sądziłam, ze to darmowa przekąska-niestety nie -chcę czy nie chcę mam to na rachunku-oczywiscie wraz z serwisem 10%-zamówiłam rosól-miseczka jak dla kotka za to łyzka ogromna-srednica miseczki niewiele większa od średnicy łyżki-zawartośc miseczki to dokładnie 6 łyżek, zmierzyłam i ogarnał mnie śmiech- póżniej super schabowy- tylko z nazawy, wysuszony na wiór-suchy-bez smaku-gumowiec. Toaleta nie sprzątana od kilku dni-umywalka z mocno zaschniętym brudem.
Plusy: jedyny plus to to, że było ciepło w środku .
m
mimi
Tragedia! Pierwszy i ostatni raz w mocno przereklamowanej restauracji pani Gessler.
Arogancka obsluga zaserwowala zimna zupe oraz zle podane Carrpacio. Danie glowne ( krewetki i spagetti z krewetkami ) fatalne a obsluga nawet nie raczyla spytac czy nam smakowalo ale za to nie zapomniala doliczyc do rachunku sewisu kwotowego-dobrowonie na pewno by nie otrzymali takiej kwoty, bo po prostu na nia nie zaslugiwali, innymi slowy mowiac napiwek wyrywaja klientom z gardla. Jesli chcecie w W-wie dobrze zjesc idzcie do Kucharzy palce lizac i atmosfera fajna nawet z kelnerem mozna normalnie pogadac!
m
mimi
Tragedia! Pierwszy i ostatni raz w mocno przereklamowanej restauracji pani Gessler.
Arogancka obsluga zaserwowala zimna zupe oraz zle podane Carrpacio. Danie glowne ( krewetki i spagetti z krewetkami ) fatalne a obsluga nawet nie raczyla spytac czy nam smakowalo ale za to nie zapomniala doliczyc do rachunku sewisu kwotowego-dobrowonie na pewno by nie otrzymali takiej kwoty, bo po prostu na nia nie zaslugiwali, innymi slowy mowiac napiwek wyrywaja klientom z gardla. Jesli chcecie w W-wie dobrze zjesc idzcie do Kucharzy palce lizac i atmosfera fajna nawet z kelnerem mozna normalnie pogadac!
O
Olo
Bez przesady, jest wiele krajów gdzie serwis jest compri...:) i nikogo to nie dziwi. chociaz masz z głowy napiwek, a jak nie smakuje to nie chodzić, jest macdonald dla smakoszy.
M
Mario Bross
Tę Gesslerową wziąć tylko pod mur postawić i rozstrzelać. Przynajmniej wiadomo dlaczego taka gruba jest. Obżera się w tych restauracjach a sadło rośnie...
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie