Napar z liści laurowych. Tak działa na organizm. Komu i na co pomoże, a kto powinien go unikać?
Jak przyrządzić napar i wywar z liści laurowych? To nie jest trudne. Wystarczy łyżeczkę (5 gramów) pokruszonych liści laurowych wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem.
Stworzenie wywaru przebiega inaczej. Łyżeczkę pokruszonych liści laurowych wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez około 5 minut, odstawiamy z palnika, chwilę studzimy i przelewamy wywar do termosu lub szczelnego naczynia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia na około 5-6 godzin. Taki wywar pijemy przez maksymalnie 3 dni, małymi porcjami w ciągu dnia.
Napar można stosować zewnętrznie do pielęgnacji skóry trądzikowej i z łupieżem. Napar przyspiesza również gojenie ran i wzmacnia cebulki włosowe oraz stymuluje porost włosów.
Jak i na co działa wywar? Kto powinien unikać naparów i wywarów z liści laurowych? >>>