Naleśniki z jabłkami. Jeden składnik sprawi, że będą delikatne i pyszne. Jak zrobić idealne naleśniki?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Delikatne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Delikatne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Naleśniki z jabłkami to smak dzieciństwa, prawdziwie domowe i niedrogie danie. Odpowiednio przygotowane smakują rewelacyjnie. Kluczem są odpowiednie proporcje składników oraz woda gazowana. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Wypróbuj przepis na naleśniki z jabłkami.

W skrócie

Naleśniki to cieniutkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek. Smaży się je na niewielkiej ilości oleju roślinnego lub masła. Można podawać je na ciepło lub na zimno i przełożyć zarówno słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym.

Mam dla ciebie przepis na pyszne, pachnące cynamonem naleśniki z jabłkami. To idealne danie na lekki obiad lub słodki deser. Proponuję dodać do ciasta wodę gazowaną, która sprawi, że naleśniki będą bardziej napowietrzone i tym samym bardziej delikatne w smaku.

Przepis na naleśniki z jabłkami

czas przygotowania: ok. 40 minut
duża porcja: ok. 20 naleśników
poziom trudności: łatwy

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 500 ml wody (dobrze sprawdzi się woda gazowana),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 5 jabłek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić naleśniki krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka utrzyj mikserem z cukrem, solą i wanilią, dodaj mleko, wodę i mąkę. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na ok 15 min.
  2. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i duś pod przykryciem kilka minut, aż się rozpuszczą. Na koniec dodaj cynamon i jeśli lubisz słodkości możesz dodać do jabłek trochę cukru.
  3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i za pomocą ręcznika papierowego dokładnie rozsmaruj po patelni. Zostaw natłuszczony ręcznik papierowy i w czasie smażenia naleśników, w razie potrzeby, natłuszczaj patelnię.
  4. Usmaż naleśniki: wlej chochelkę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadź. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  5. Podaj naleśniki przełożone jabłkami i oprószone cukrem pudrem.
Delikatne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Naleśniki z jabłkami. Jeden składnik sprawi, że będą delikat...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostrze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Naleśniki z jabłkami. Jeden składnik sprawi, że będą delikatne i pyszne. Jak zrobić idealne naleśniki? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie