MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem...
fot. liudmilachernetska/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 5. Jajka surowe

Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.

Zobacz również

Postęp w rozmowach ze studentami okupującymi akademik "Kamionka"

NOWE
Postęp w rozmowach ze studentami okupującymi akademik "Kamionka"

Postęp w rozmowach ze studentami okupującymi akademik "Kamionka"

NOWE
Postęp w rozmowach ze studentami okupującymi akademik "Kamionka"

Polecamy

Putin o propozycji olimpijskiego rozejmu Macrona: „Tą drogą daleko nie zajdziemy”

Putin o propozycji olimpijskiego rozejmu Macrona: „Tą drogą daleko nie zajdziemy”

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Żużel. Witold Skrzydlewski: Zobaczymy, czy będą wiedzieli, w którą stronę skręcać

Żużel. Witold Skrzydlewski: Zobaczymy, czy będą wiedzieli, w którą stronę skręcać