Najwięcej jest go w kawie, chipsach, ciastach, pieczywie... Szkodliwa substancja

(ei24)
Jessica Hill
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jedną z wyjątkowo niebezpiecznych substancji jest akrylamid, który jest silną toksyną.

Może on uszkadzać układ nerwowy, a jego częste spożywanie może przyczynić się do powstawania nowotworów układu pokarmowego, chorób serca i stanu zapalnego tkanek. Z badań wykonanych na zwierzętach wynika, że akrylamid ma działanie rakotwórcze i neurotoksyczne.

Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach wysokowęglowodanowych, poddawanych obróbce termicznej powyżej 120 stopni, w czasie smażenia, pieczenia, podczas obróbki termicznej w mikrofalówce czy w trakcie prażenia. Nie tylko podczas przemysłowej produkcji żywności, ale również w trakcie przyrządzania potraw w domu. Największe ilości tego związku znajdują się w produktach i potrawach ziemniaczanych, głównie w chipsach i frytkach.

Akrylamid został w 1994 roku uznany przez Międzynarodową Agencję do Badań nad Rakiem za związek prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi.

Stanowi to kolejny, istotny argument motywujący do wykluczenia lub przynajmniej znacznego ograniczania spożycia tego typu produktów, zwłaszcza przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i najmłodsze dzieci.

Akrylamid może powodować uszkodzenia układu nerwowego, pierwszymi objawami są zaburzenia neurologiczne, drętwienie i mrowienie kończyn, drgawki i ataksja. Z kolei długotrwałe działanie akrylamidu może prowadzić do wyniszczenia systemu nerwowego, przez zahamowanie prawidłowego przekaźnictwa nerwowego. Może również powodować nowotwory tarczycy, piersi, nerek i pęcherza moczowego.

FRANCJA ISLANDIA GODZINA, FRANCJA ISLANDIA GDZIE OGLĄDAĆ, ONLINE, STREAM

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
marianek

lodzia kocham cie

e
el

najlepiej nie oddychać.
głupie gadanie , nigdy nic nie było zdrowe.

s
synghin

powinniśmy według uczonych przestać jeść i pić by dłużej żyć. A przecież inne badania wykazały, że najczęstszą przyczyną śmierci są narodziny. Każdy kto choć raz się urodził, raz musi też umrzeć, niezależnie czy pije kawę czy też nie

t
tornado147

Gdyby zebrać te wszystkie informacje,które ustalili "uczeni" o szkodliwych substancjach w jedzeniu-nie mielibyśmy co jeść...

m
mi

mikrofala grzeje do temp 100 stopni Celsjusza.... ...dalej nie daje rady... ...to po prostu tak działa. ...może by tak do szkoły, albo na zajęcia korepetycji z fizyki, na poziomie szóstej klasy szkoły podstawowej, udali się redaktorzy EI? ...dzielenie się głupotą stwarza zagrożenie i dla waszej redakcji...

L
Lodzia

chce klapsa w dupaka w śmierdzącym pampersie

Dodaj ogłoszenie