Najdroższa papryka, jaką wczoraj znaleźliśmy na Dolnym Rynku, to gatunek habanero, uważany za najbardziej ostry na świecie. Jej kilogram kosztował 60 zł. Popularna czuszka, też ostra, ale jednak o znacznie łagodniejszym smaku, kosztowała 30 zł za kilogram. Z kolei drobna, ostra już tylko trochę, papryka w kształcie pomidorów sprzedawana była po 18 zł/kg. To jednak oferta dla koneserów. Więszość łodzian kupowała bowiem na rynku tradycyjne odmiany. A ich ceny były bardzo atrakcyjne. Niezależnie od koloru, żółte, zielone i najbardziej popularne czerwone słodkie odmiany można było wczoraj kupić na Dolnym Rynku od 2,90 zł do 3,50 zł/kg.
Zaczął się już paprykowy wysyp. Papryki jest dużo i jest dość tania, bo upalne lato obniżało koszty jej uprawy. Na rynku hurtowym przy ul. Zjazdowej, gdzie paprykę na przetwory kupuje się na worki, kilogram zielonej kosztował 2 - 3 zł/kg, żółtej 2,40 - 4 zł kg, a czerwonej 2 - 4,60 zł/kg, ale najmniejsza oferowana ilość wynosiła 5 kilogramów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu