Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsze targi rozpoczęły się w Łodzi, czyli Natura Food dla dbających o zdrowie

(JED)
Kilka lat temu pokochaliśmy borówki amerykańskie, od wczoraj w hali Expo polscy plantatorzy przekonują łodzian do mini kiwi. Ten niezwykły owoc ma szansę podbić nasze podniebienia, bo ma nie tylko wspaniały smak i mnóstwo witamin, ale do jedzeni ago nie potrzeba ani noża ani łyżki.

– Rośnie jak winogrono i jest całkowicie mrozoodporne – tłumaczy Piotr Wachoń, plantator z Łodzi. – Mają świetny smak i można je podjadać bez obierania, czy krojenia.

Mini kiwi w przekroju przypomina swojego dużego kuzyna, ale jest delikatniejsze w smaku. Można je jeść na surowo (bogactwo witaminy C) lub przygotowywać z niego soki lub dżemy.

Mini kiwi to jedna z nowości XI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VII Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO, które potrwają do niedzieli.

Dorota Malek i Aleksander Antosik z Dąbrowy Górniczej promowali polskie kiszonki z białej kapusty odmiany Sokrates i polskich, ekologicznych ogórków. Na stoisku można było spróbować trzech rodzajów kiszonej kapusty kimchi (w stylu wietnamskim) z papryką wędzoną, przyprawą piernikową i borowikami oraz siekane ogórki kiszone z miętą i miodem.

– Długo szukaliśmy idealnej metody kiszenia, żeby nasza kapusta była pyszna i zdrowa – tłumaczy Dorota Malek. – Wszystko robimy sami, wkładamy w to serce. Na szczęście Polacy kochają kiszoną kapustę.

Na targach króluje jedzenie, ale można także poznać ekologiczne produkty kosmetyczne i do sprzątania oraz urządzenia do produkcji soków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany