W skrócie
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszną przekąskę lub smaczny deser. Można podać je posypane jedynie odrobią cukru pudru. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie do nich czekoladowego sosu. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w 100 ml podgrzanej śmietanki kremówki. Jeśli lubisz ciekawe i nietypowe smaki, to dodaj do sosu także odrobinę chili.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne racuchy z jabłkami:
Racuchy z jabłkami – przepis
Liczba porcji: ok. 20 racuchów,
czas przygotowania: ok. 60 min.

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 40 g drożdży,
- 400 g kefiru,
- pół szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 3 kwaśne jabłka,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie cukier puder.
Zobacz także: Przepis na pyszną szarlotkę sypaną. Jest banalnie prosta
Jak zrobić racuchy z jabłkami?
- Przygotowanie racuchów zacznij od zrobienia zaczynu. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru. Dodaj odrobinę mleka i szczyptę mąki. Odstaw, by drożdże podrosły.
- W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem waniliowym, mlekiem i kefirem.
- Dodaj podrośnięty zaczyn drożdżowy i przesianą mąkę, wymieszaj dużą łyżką lub trzepaczką kuchenną.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Umyj jabłka, obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj jabłka do ciasta i ponownie odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Kładź po dwie łyżki ciasta i lekko rozpłaszczaj.
- Smaż racuszki z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przed podaniem możesz oprószyć racuszki cukrem pudrem.
Odmierzaj składniki precyzyjnie
kup teraz

Waga kuchenna z misą BOTTI Bowl PT-860
Waga kuchenna z misą BOTTI Bowl PT-860
kup teraz

Waga kuchenna z misą PROFI COOK PC-KW 1040
Waga kuchenna z misą PROFI COOK PC-KW 1040
kup teraz

Waga sklepowa STEINBERG SYSTEMS SBS-PW-352W 10030337
Waga sklepowa STEINBERG SYSTEMS SBS-PW-352W 100303…
kup teraz

Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004GR
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004GR
kup teraz

Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004VT
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004VT
kup teraz

Waga kuchenna TERRAILLON Tradition 500
Waga kuchenna TERRAILLON Tradition 500
Smak dzieciństwa, czyli prawdziwy comfort food
Comfort food to popularny od dłuższego czasu kulinarny trend, polegający na przygotowywaniu potraw, które poprawiają humor i mają wartość sentymentalną, nostalgiczną. Takie smaki, znane z dzieciństwa czy potraw przygotowywanych w rodzinnym domu, nigdy nie wychodzą z mody i z pewnością potrafią przywołać miłe wspomnienia.
Comfort foods to zwykle dania dość kaloryczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu.
Polecane przepisy na potrawy comfort food:
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym