Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu, które są zdrowsze od frytek. Chrupiące ziemniaki z piekarnika

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, chrupiące ziemniaki warto podać z sosem czosnkowym - wymieszaj 3 łyżeczki jogurtu naturalnego z 1 łyżeczką majonezu, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Sprawdź nasz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne, chrupiące ziemniaki warto podać z sosem czosnkowym - wymieszaj 3 łyżeczki jogurtu naturalnego z 1 łyżeczką majonezu, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Sprawdź nasz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Radzimy, jak je zrobić, by były pyszne, aromatyczne i chrupiące. Można je podać z dodatkiem sosu czosnkowego lub z ketchupem. Zobacz, jak przygotować pieczone ziemniaki krok po kroku. Smakują bosko. Wypróbuj nasz prosty przepis.

Spis treści

Chrupiące ziemniaki z piekarnika - przepyszne i niskokaloryczne

Wielu z nas uważa ziemniaki za bezwartościowe. Nic bardziej mylnego! Ziemniaki spożywane w odpowiednich ilościach i przy odpowiedniej obróbce są nie tylko zdrowe, ale mają też mało kalorii. Pieczone ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny niż ich popularna, gotowana wersja, co jest bardzo istotne dla osób chorych na cukrzycę.

Ziemniaki są źródłem m.in.:

  • witaminy C,
  • potasu,
  • wapnia.

Ziemniaki z piekarnika

Mamy dla Ciebie świetny przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę z ziemniaków. Podpowiemy, jak przygotować pieczone ziemniaki bez dodatków tłuszczu czy glutenu.

Panierka z mąki kukurydzianej zapewnia ziemniakom chrupkość. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i stanowi źródło błonnika, skrobi, potasu i magnezu, a także witamin E, B oraz A.

Pieczone ziemniaki proponujemy podać z sosem czosnkowym. Takie danie sprawdzi się także jako szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości.

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Secret de Gourmet

Secret De Gourmet Bambusowa Podstawka Pod Garnek Rozsuwana ...

79,98 zł39,99 zł-50%
miejsce #2

Brabantia

Brabantia Szpatuła do woka Profile Line 381461

55,00 zł29,39 zł-47%
miejsce #5

KINGHOFF

Kinghoff Ubijaczka Z Kulką 21Cm (Kh3178)

15,00 zł12,73 zł-15%
miejsce #7

Villeroy&Boch

Villeroy&Boch Daily Line Chochla do sosu 18,2 cm 12-6403-1760

67,15 zł63,20 zł-6%
miejsce #8

Cuisipro

Cuisipro Szczypce do lodu (CU-747179)

59,90 zł58,70 zł
miejsce #9

MG Home

MG Home Łyżka Favori

15,99 zł
miejsce #10

Global

Global Gs-28 Pęseta Kuchenna

239,00 zł238,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki z piekarnika

Pieczone ziemniaki w panierce - przepis

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania 15 min, pieczenie ok 30 min)

Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Przygotowanie:

Jak przygotować pieczone ziemniaki z piekarnika w chrupiącej panierce z czosnkowym sosem?

  1. Umyj i obierz ziemniaki.
  2. Pokrój ziemniaki na nieduże kawałki.
  3. Ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.
  4. Przygotuj dwie miseczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do jednej z miseczek wbij jajko, dodaj przyprawy i rozmieszaj widelcem.
  6. Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
  7. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
  8. Posyp odrobiną czosnku niedźwiedziego.
  9. Piecz w 170 stopniach ok 30 min.

Nasza porada: jeśli nie jesteś pewien, czy ziemniaki są gotowe, sprawdź, czy są miękkie w środku za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.

Przygotuj sos:
Obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój dwa ząbki czosnku. Dodaj jogurt oraz szczyptę soli. Wymieszaj.

Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na ciepło. Dla ładnego wyglądu czosnkowego sosu możesz oprószyć go czosnkiem niedźwiedzim. Przekąska gotowa. Smacznego!

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #2

Iso Trade

Dziadek do orzechów na podstawce

50,67 zł34,99 zł-31%
miejsce #3

WMF

Wmf Dziadek Do Orzechów Gourmet (1888566040)

109,99 zł87,99 zł-20%
miejsce #4

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak kh1071 Czarny Metalowy

147,18 zł125,99 zł-14%
miejsce #5

EDA

Eda Stolik Na Kółkach Mobilo 2 Półki Taupe

152,09 zł132,46 zł-13%
miejsce #8

Ad Hoc

AdHoc młynki do soli i pieprzu David A-MP33

118,90 zł107,00 zł-10%
miejsce #9

Practic

Practic Półka Na Przyprawy Drewniana 10 Słoików

85,45 zł79,90 zł-6%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu, które są zdrowsze od frytek. Chrupiące ziemniaki z piekarnika - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie