5 z 11
![Piecz pieczeń tak jak zwykle. Możesz skorzystać np. z tego...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0f/ab/642e918a433cc_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Domowy sos pieczeniowy. Krok 3
Piecz pieczeń tak jak zwykle. Możesz skorzystać np. z tego przepisu: pieczona karkówka na świąteczny obiad.
6 z 11
![Po upieczeniu wyjmij mięso z blaszki. Następnie wyjmij...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a0/c5/642e918f4d31e_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Domowy sos pieczeniowy. Krok 4
Po upieczeniu wyjmij mięso z blaszki. Następnie wyjmij wszystkie warzywa, a do osobnego naczynia zlej cały płyn. Za pomocą łyżki możesz delikatnie zdjąć tłuszcz z wierzchu, by nieco odchudzić sos.
7 z 11
![Marchewkę, pietruszkę i cebule przełóż do garnka. Czosnek...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9d/dc/642e9193efde5_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Domowy sos pieczeniowy. Krok 5
Marchewkę, pietruszkę i cebule przełóż do garnka. Czosnek wyciśnij z łupinek i dodaj do warzyw.
8 z 11
![Wlej płyn z pieczeni, dolej szklankę przegotowanej wody i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/4e/ef/642e9197c02b0_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Domowy sos pieczeniowy. Krok 6
Wlej płyn z pieczeni, dolej szklankę przegotowanej wody i zmiksuj. Spróbuj. Jeśli sos jest za słony, to oddaj więcej wody. Wstaw garnek do zagotowania. W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i wlej do gotującego się sosu.