W skrócie:
W maju i czerwcu zajadamy się rabarbarem i truskawkami, z których można przygotować wyśmienite ciasta, desery i inne dania. Warto zachować ich smak na dłużej i zrobić przetwory, aby móc cieszyć się nimi również jesienią i zimą. Takim przysmakiem, który przypomni nam o lecie jest dżem z rabarbaru. Robi się go bardzo łatwo, a jego smak zachwyca. Jest idealnie słodki z delikatną nutą kwaskowatości. Z pewnością znasz także przepis na tradycyjny dżem truskawkowy. Dziś proponuję połączyć oba smaki, które doskonale do siebie pasują i zrobić bardzo prosty dżem z truskawek i rabarbaru. Jego przygotowanie zajmie ci niecałe dwadzieścia minut – tyle co obranie i pokrojenie owoców. Reszta to gotowanie, przy którym nie musisz już praktycznie nic robić, jedynie czasem zamieszać owoce. W szybkiej wersji możesz dodać cukier żelujący typu żelfix, a dżem z truskawkami i rabarbarem będzie gotowy w pół godziny. Jeśli wolisz tradycyjną metodę robienia dżemu, do owoców dodaj tylko cukier i pozwól, aby same zgęstniały podczas długiego gotowania. Obie metody gotowania dżemu objaśniam dokładnie poniżej.
Dżem z truskawkami i rabarbarem – przepis z żelfixem lub innym cukrem żelującym
Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie dżemu
Porcja: ok. 1 l dżemu
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g dojrzałych truskawek,
500 g czerwonego rabarbaru,
szklanka cukru,
1 żelfix (opcjonalnie).
Jak zrobić dżem z truskawek i rabarbaru?
Przygotowałam słoiki. Wyparzyłam je i dokładnie osuszyłam.
Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam.
Rabarbar umyłam, pokroiłam na małe kawałki, włożyłam do garnka, zalałam odrobiną wody i gotowałam ok. 10 minut.
Następnie dodałam truskawki. W tym momencie możesz zblendować owoce, jeśli chcesz uzyskać gładki dżem. Ja wolę dżem z wyczuwalnymi kawałkami owoców, więc tego nie zrobiłam.
Dodałam żelfix i wymieszałam całość. Gotowałam aż owoce zmiękły.
Pod koniec gotowania dodałam cukier.
Gotowy dżem z truskawkami i rabarbarem wlałam do słoików. Słoiki szczelnie zamknęłam i odwróciłam do góry dnem. Zostawiłam do ostygnięcia, a następnie przechowywałam w chłodnym miejscu.
Dżem jest gotowy do jedzenia już następnego dnia.
Dżem z rabarbaru i truskawek bez cukru żelującego
Można także przygotować dżem z truskawkami i rabarbarem bez żelfixu. Potrzebujemy wówczas tyle samo owoców i cukru oraz opcjonalnie sok z połówki cytryny. Truskawki i rabarbar przygotowujemy tak samo jak wyżej. Umieszczamy owoce z cukrem w garnku i gotujemy długo na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowanie dżemu truskawkowego z rabarbarem może zająć kilka godzin. Robimy to tak długo, aż dżem zgęstnieje. Następnie przelewamy do słoiczków jak w przepisie powyżej.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?