Najlepsze paszteciki z mięsem: przepis zero waste, czyli co zrobić z mięsa z rosołu. Te drożdżowe paszteciki cię zachwycą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Nie wiesz, co zrobić z mięsa z rosołu? Wypróbuj nasz przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem. To przysmak nawiązujący do bardzo popularnego obecnie trendu kulinarnego zero waste, czyli niemarnowania jedzenia. Sprawdź krok po kroku, jak zrobić pyszne paszteciki z mięsem.

Na skróty

Paszteciki z mięsemi i kuchnia zero waste

Styl gotowania zero waste polega na niemarnowaniu jedzenia i maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników. Dzięki ograniczeniu wyrzucania żywności nie tylko zadbamy o środowisko, ale również znacznie oszczędzimy. Warto zacząć od dokładnego planowania zakupów, a następnie wybrać takie przepisy kulinarne, które pomogą nam zmniejszyć ilość kulinarnych odpadów. Jeśli zostało ci mięso z rosołu i nie wiesz, co z nim zrobić, podpowiadamy - paszteciki!

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Mamy dla Ciebie pomysł, jak w duchu zero waste wykorzystać mięso z rosołu i jednocześnie przygotować pyszną, ciepłą przekąskę. Proponujemy przepis na drożdżowe paszteciki. Dodatkowo do przygotowania farszu można użyć marchewki gotowanej wcześniej w bulionie.

Zobacz także inne propozycje na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem

(duża porcja, ok. 40 pasztecików, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia
Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska

Składniki:
farsz:

  • ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu, najlepiej z udźca z indyka
  • 2 małe ugotowane marchewki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • majeranek lub czosnek niedźwiedzi do posypania

Jak zrobić drożdżowe paszteciki z mięsem?

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz: mięso obierz z kości i przepuść razem z marchewką przez maszynkę na średnich oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso i mieszając podsmaż jeszcze ok. 2 min. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii)
  4. Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź mięsny farsz i zwiń jak roladę. Odstaw chwilę, by znów podrosło.
  5. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).
    Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem
  6. Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!

Paszteciki podawaj jeszcze ciepłe, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić drożdżowe paszteciki z mięsem krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!

Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Najlepsze paszteciki z mięsem: przepis zero waste, czyli co ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsze paszteciki z mięsem: przepis zero waste, czyli co zrobić z mięsa z rosołu. Te drożdżowe paszteciki cię zachwycą - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marta
Wyglądają pysznie. Podobne robię zawsze, gdy znajomi wpadają na imprezkę z zimną perłą. Uwielbiają się nimi zajadać, a jako przekąska do piwka smakują idealnie.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany