Na skróty
Paszteciki z mięsemi i kuchnia zero waste
Styl gotowania zero waste polega na niemarnowaniu jedzenia i maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników. Dzięki ograniczeniu wyrzucania żywności nie tylko zadbamy o środowisko, ale również znacznie oszczędzimy. Warto zacząć od dokładnego planowania zakupów, a następnie wybrać takie przepisy kulinarne, które pomogą nam zmniejszyć ilość kulinarnych odpadów. Jeśli zostało ci mięso z rosołu i nie wiesz, co z nim zrobić, podpowiadamy - paszteciki!
Co zrobić z mięsa z rosołu?
Mamy dla Ciebie pomysł, jak w duchu zero waste wykorzystać mięso z rosołu i jednocześnie przygotować pyszną, ciepłą przekąskę. Proponujemy przepis na drożdżowe paszteciki. Dodatkowo do przygotowania farszu można użyć marchewki gotowanej wcześniej w bulionie.
Zobacz także inne propozycje na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem
(duża porcja, ok. 40 pasztecików, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:
farsz:
- ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu, najlepiej z udźca z indyka
- 2 małe ugotowane marchewki
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 5 dkg drożdży
- 3 łyżki śmietany 18%
- majeranek lub czosnek niedźwiedzi do posypania
Jak zrobić drożdżowe paszteciki z mięsem?
Przygotowanie
- Przygotuj farsz: mięso obierz z kości i przepuść razem z marchewką przez maszynkę na średnich oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso i mieszając podsmaż jeszcze ok. 2 min. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.
- Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii)
- Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź mięsny farsz i zwiń jak roladę. Odstaw chwilę, by znów podrosło.
- Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).
Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem - Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!
Paszteciki podawaj jeszcze ciepłe, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić drożdżowe paszteciki z mięsem krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Najlepsze paszteciki z mięsem: przepis zero waste, czyli co ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?