Najlepsza mąka do domowych wypieków. Jaką mąkę wybrać do ciasta? Mąka na babkę i mazurek

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Już tylko miesiąc dzieli nas od świąt wielkanocnych. Przypominają nam o tym oferty handlowców. Na sklepowych półkach pełno już akcesoriów do wystroju wnętrz, koszyków oraz produktów spożywczych. Wiele osób już planuje, co znajdzie się na stołach w ich domach i robi listy niezbędnych składników np. do wypieku ciast. Słodkości – czyli tradycyjne mazurki, babki drożdżowe, piaskowce, tarty zagoszczą u nas obowiązkowo. Bazą wielu potraw jest mąka, dlatego powinniśmy zadbać o jej najlepsze właściwości. Andrzej Banas / Polska Press
Najlepsza mąka do domowych wypieków. Jaką mąkę wybrać do pieczenia? Już tylko miesiąc dzieli nas od świąt wielkanocnych. Przypominają nam o tym oferty handlowców. Na sklepowych półkach pełno już akcesoriów do wystroju wnętrz, koszyków oraz produktów spożywczych. Wiele osób już planuje, co znajdzie się na stołach w ich domach i robi listy niezbędnych składników np. do wypieku ciast. Słodkości – czyli tradycyjne mazurki, babki drożdżowe, piaskowce, tarty zagoszczą u nas obowiązkowo.

Najlepsza mąka do ciasta

Jaka mąka na świąteczne wypieki?

Bazą wielu potraw jest mąka, dlatego powinniśmy zadbać o jej najlepsze właściwości. Szukajmy mąki, która zagwarantuje najwyższą jakość wypieków. Eksperci radzą, by wybierać mąkę tortową z młyna, który gwarantuje, że jest czysta oraz naturalna, z pszenicy od lokalnych rolników, uprawianej na żyznych gruntach. Taka zapewni pyszny smak oraz najlepszą jakość naszym wyrobom. Typ 450 świadczy o wysokim przemiale mąki, dzięki czemu jest ona delikatna i puszysta, a nasze ciasta będą wyrośnięte i zawsze udane, co jest bardzo ważne przy świątecznych wypiekach. Nadaje się nie tylko do słodkich ciast, ale także do wszelkiego rodzaju naleśników, pasztecików, pizzerinek, bułek. Przyda się do zagęszczenia wielkanocnego żuru, innych zup czy sosów.

Najlepsza mąka do ciasta

Na babki i mazurki
Wielkanocna babka i mazurek to sztandarowe ciasta wielkanocne, którymi popisują się od wieków polskie gospodynie. Babki mogą mieć różne rozmiary – od ogromnych po malutkie do święconki w koszyku. Przepisów na nie jest mnóstwo – pieczemy babki drożdżowe, piaskowe, biszkoptowe, marmurkowe, cytrynowe, nadziewane owocami, kremami o różnych smakach, dekorujemy lukrem, skórką pomarańczową, czekoladą. Hitem może stać się babka gotowana. Nie piecze się jej, lecz ciasto w foremce – gotuje w garnku z wrzącą wodą.
A jeśli chodzi o mazurki – w ich tworzeniu ograniczyć nas może co najwyżej nasza wyobraźnia. Wystarczy, że upieczemy zwykłe kruche ciasto i dalej możemy dać się ponieść fantazji. Cała wyjątkowość mazurka tkwi bowiem w jego smakowitej bogatej dekoracji. To prawdziwy król wielkanocnych deserów.

Tych produktów nie łącz z kawą, bo sobie zaszkodzisz!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie