Najłatwiejsze ciasto z truskawkami na świecie. Przepis jest bardzo prosty! Ciasto, którego się nie gniecie, poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Przepis na ciasto truskawkowe jest niezwykle prosty. Wypróbuj je koniecznie!
Przepis na ciasto truskawkowe jest niezwykle prosty. Wypróbuj je koniecznie! Kasia Nowicka
"Najłatwiejsze ciasto w świecie... Nic a nic się go nie gniecie..." - najchętniej zaśpiewałabym to za każdym razem, gdy piekę ciasto truskawkowe na maślance. Jest proste, lista składników jest krótka, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. I jak w przypadku wielu prostych receptur - ciasto wychodzi pyszne - pisze blogerka kulinarna Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka. Poznaj jej przepis na pyszne ciasto z truskawkami i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Spis treści

Sezon na truskawki wciąż trwa

W czerwcu składam się z truskawek. Sezon na te pyszne owoce wcale nie jest długi, a najeść się na zapas się nie da. W dodatku owoce kupowane poza sezonem, choć kuszą pięknym kolorem, smakiem nie mogą się równać z czerwcowymi owocami. Dlatego zajadam się, kiedy mogę i dodaję truskawki niemal do wszystkiego.

Truskawki świetnie sprawdzają się w sałatkach, jak moja ulubiona z rukolą i orzechami w słonym karmelu. Drinki z truskawką nabierają szlachetności a mięsa - kreatywnego twista. Ale to desery są tym, na co czekamy z utęsknieniem w czasie zimowych wieczorów. Zwłaszcza na takie, które powstają niemal bez wysiłku.

Najłatwiejsze na świecie ciasto z truskawkami

Ciasto truskawkowe na maślance to najszybszy sposób, by cieszyć się smakiem truskawek do popołudniowej kawy. Dokładnie tak jak w piosence: „nic a nic się go nie gniecie”, nie potrzebuje robota planetarnego ani miksera, a kucharz – kursu cukierniczego. Ważna jest za to kolejność dodawania składników, a za cały sprzęt wystarczy trzepaczka do ubijania piany z białek.

Przepis na ciasto truskawkowe na maślance to coś dla początkujących. Receptura i sposób przygotowania przypomina popularne w krajach anglosaskich chlebki bananowe. Taką nazwę to ciasto ma zresztą w języku angielskim – strawberry bread. Przepis zdradziła mi brytyjska koleżanka, która z pieczeniem była na bakier, a ciasto z truskawkami jest jedynym, jakie potrafi zrobić.

Jak zrobić ciasto z truskawkami?

Chlebek truskawkowy przygotujesz w jednej (!) misce. Najpierw mieszamy mokre składniki z cukrem. Ja mieszam najpierw cukier z jajkiem, ale możesz wymieszać wszystko naraz. Do mokrych dodajemy składniki suche i mieszamy. Nie za mocno i niezbyt intensywnie, tylko do połączenia składników. I tu ważna uwaga – nie przesadź! Bez ubijania na szybkich obrotach, nie mikserem, tylko trzepaczką albo dużą łyżką. Dodaj truskawki, przelej do formy i gotowe.

Ciasto dzięki maślance jest bardzo wilgotne i niezbyt słodkie, dlatego biały jak śnieg lukier to świetny pomysł na wykończenie deseru. Do jego przygotowania zamiast wody wykorzystuję… mleko. Dzięki niemu lukier ma głęboki kolor i jest delikatniejszy niż klasyczna wersja.

Smacznego!

Przepis na ciasto z truskawkami od Plate By Kate

Receptura i sposób przygotowania przypomina popularne w krajach anglosaskich chlebki bananowe.
Receptura i sposób przygotowania przypomina popularne w krajach anglosaskich chlebki bananowe. Kasia Nowicka

Składniki

  • 200 g truskawek
  • 1 jajko duże
  • 240 g maślanki
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 180 g cukru
  • 340 g mąki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • 30 g mleka
  • 80 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do keksu wyłóż pergaminem. Truskawki wypłucz, oderwij szypułki i osusz. Pokrój na mniej więcej pół centymetrowe kawałki.
  2. W głębokiej misce wymieszaj jajko z cukrem. Dodaj olej maślankę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj tak, by nie pozostały grudki. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników.
  4. Do ciasta dodaj truskawki. Wymieszaj delikatnie tak, by nie uszkodzić owoców i by nie zdążyły puścić soku.
  5. Piecz około 70 min do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

Jak zrobić lukier?

Cukier puder przesiej do małej miseczki. Stopniowo dodawaj mleko, aż do uzyskania gęstego lukru. Do podanej ilości cukru możesz potrzebować odrobinę więcej lub odrobinę mniej mleka, więc działaj bardzo powoli. Posmaruj lukrem wystudzone ciasto. Krój dopiero, gdy lukier stwardnieje.

Przepis na ciasto truskawkowe jest niezwykle prosty. Wypróbuj je koniecznie!

Najłatwiejsze ciasto z truskawkami na świecie. Przepis jest ...

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Kasia Nowicka

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Najłatwiejsze ciasto z truskawkami na świecie. Przepis jest bardzo prosty! Ciasto, którego się nie gniecie, poleca Plate By Kate - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie