Mocne kości to podstawa. Każdego dnia narażamy je na niebezpieczeństwo złamania, pęknięcia lub jakiegoś przypadkowego mikrouszkodzenia. Jeśli kości są odpowiednio zmineralizowane, każdy wypadek ma łagodny przebieg, jeżeli kości są słabe, wówczas rekonwalescencja trwa długo, a kolejne zdarzenie grozi ponownym złamaniem. Dlatego ważna jest odpowiednia dieta (oczywiście połączona z regularnym ruchem, który dodatkowo wzmacnia układ kostny). Wszystkie sery są doskonałym źródłem białka, które jest najważniejszym budulcem kości, tkanek (także mięśni i ścięgien).
Sery białe, żółte i twarożki homogenizowane są równie zdrowe. Wykazują jednak nieco inne właściwości i cechy. Sery białe są lekko strawne i lepiej przyswajalne przez dzieci i osoby starsze. Na dodatek dzięki neutralnemu smakowi można je serwować zarówno na słodko, jak i w pikantnej postaci. Są niskokaloryczne, a do tego niezwykle sycące.
Najlepsze są jednak sery tłuste, bo te mają wyższą zawartość wapnia i witaminy A. Najwięcej jest go jednak w serach żółtych. Ten pozornie szkodliwy produkt jest prawdziwą bombą wapniową. A to sprawia, że mimo wysokiej kaloryczności (wysoka zawartość tłuszczu) wystarczy niewielka porcja, by dostarczyć odpowiednią dawkę tego minerału. Na dodatek w tłuszczach znajdują się duże ilości kwasu linolowego CLA, który wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała, wzmacnia kości oraz działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?