Przypisuje się jej rolę cudotwórcy. Związek ma przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej, a więc tego, czego coraz więcej ludzi ma w nadmiarze.
Organizm człowieka w nerkach i wątrobie sam wytwarza L-karnitynę. Jest to rozpuszczalny w wodzie aminokwas, którego najlepszym źródłem jest czerwone mięso (nie drób) oraz ryby. L-karnityna dostarczana wraz z jedzeniem oraz syntetyzowana w organizmie w zupełności zaspokajają zapotrzebowanie na ten związek. Pod warunkiem, że nie jesteśmy wegetarianami. U osób niejedzących mięsa niedobory L-karnityny są ogromne, a to może prowadzić do otyłości, niewydolności serca i zaniku mięśni. L-karnityna jest wykorzystywana do spalania kwasów tłuszczowych w mięśniach, podnosi ich wydolność w czasie wysiłku fizycznego (głównie za sprawą regulowania poziomu potasu w komórkach, za który jest odpowiedzialna). Ponadto utrzymuje prawidłowy poziom cukru w organizmie. Jest polecana osobom walczącym z nadwagą, ale jest skuteczna wówczas, gdy dieta i suplementy diety są wspomagane zwiększonym wysiłkiem fizycznym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]