Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na odchudzanie i dobry nastrój

(jed)
Najlepszym źródłem L-karnityny jest czerwone mięso wieprzowe i wołowe oraz jego przetwory.
Najlepszym źródłem L-karnityny jest czerwone mięso wieprzowe i wołowe oraz jego przetwory. Janusz Kubik
Moda na suplementy diety nie przemija. Wśród popularnych preparatów największym powodzeniem cieszą się te na odchudzanie. A najchętniej zażywanymi są kapsułki zawierające L-karnitynę.

Przypisuje się jej rolę cudotwórcy. Związek ma przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej, a więc tego, czego coraz więcej ludzi ma w nadmiarze.

Najlepszym źródłem L-karnityny jest czerwone mięso wieprzowe i wołowe oraz jego przetwory.

Organizm człowieka w nerkach i wątrobie sam wytwarza L-karnitynę. Jest to rozpuszczalny w wodzie aminokwas, którego najlepszym źródłem jest czerwone mięso (nie drób) oraz ryby. L-karnityna dostarczana wraz z jedzeniem oraz syntetyzowana w organizmie w zupełności zaspokajają zapotrzebowanie na ten związek. Pod warunkiem, że nie jesteśmy wegetarianami. U osób niejedzących mięsa niedobory L-karnityny są ogromne, a to może prowadzić do otyłości, niewydolności serca i zaniku mięśni. L-karnityna jest wykorzystywana do spalania kwasów tłuszczowych w mięśniach, podnosi ich wydolność w czasie wysiłku fizycznego (głównie za sprawą regulowania poziomu potasu w komórkach, za który jest odpowiedzialna). Ponadto utrzymuje prawidłowy poziom cukru w organizmie. Jest polecana osobom walczącym z nadwagą, ale jest skuteczna wówczas, gdy dieta i suplementy diety są wspomagane zwiększonym wysiłkiem fizycznym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany