Na jakim drewnie wędzić i grillować? Jaki uzyskujemy kolor i smak potraw

Krzysztof Zając
Wędzenie na naturalnym drewnie daje niepowtarzalne efekty.
Wędzenie na naturalnym drewnie daje niepowtarzalne efekty.
Wędzić i grillować najlepiej na naturalnym drewnie, chociaż Unia Europejska straszy, że to nie jest zdrowe. Ale na szczęście przepisy urzędników unijnych nie dotyczą tego, co robimy prywatnie, na działkach i w ogrodach.

* Smak i kolor zależy od tego, czym palimy
* Im niższa temperatura dymu, tym bardziej jest trwała wędzonka.

Oto krótka lista różnych rodzajów drewna i ich zastosowania w wędzeniu i grillowaniu:

* Jabłoń daje łagodny, lekko słodki dym, doskonały do drobiu i schabu, mięso barwi się na kolor brązowy.

* Wiśnia ma dym słodkawy i lekką goryczkę, nadaje się do delikatnych mięs, które barwi na brązowo-czerwony kolor. Używa się nie tylko gałązek, ale i liści, dających bardzo gęsty dym.

* Winorośl daje bardzo obfity, gęsty dym o głębokim, owocowym aromacie, zależnym od odmiany pnącza. Najlepiej nadaje się do drobiu i ryb.

* Robinia, czyli akacja, daje cytrynowy kolor mięsa i używa się jej do wędzenia wieprzowiny.

* Buk zabarwia mięso na złoty kolor i używany jest przede wszystkim do mięsa wieprzowego.

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Powyrywane krzesełka, starcia z policją i płonący stadion (autor x.news/Cihan News Agency)