MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na co pomagają oliwki [właściwości]?

(lb)
Te niepozorne kuleczki to prawdziwa witaminowa bomba! Są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy C i E. Zawierają wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i miedź.

To również źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobroczynnych polifenoli. Oliwkowy przysmak ma 70 proc. mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski, a 100 g ma tylko 150 kcal.
Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce za utrzymywanie cery w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie w oliwkowej diecie wspaniale zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz chroni ją przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego.
Walory dietetyczne i zdrowotne oliwek docenili już starożytni – owoce wiekowych drzew oliwnych były pierwszą znaną pigułką młodości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany