Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Moczka - aromatyczna zupa piernikowa. W sam raz na święta! [przepis]

(lb)
Moczka
Moczka Lambertz.com
Zupa z piernika, zwana także moczką, to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, jej gęstość reguluje się dopasowując do własnych upodobań. Można ją przygotować z piernika lub pierniczków. Dzięki wykorzystaniu pierniczków w czekoladzie zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i bogatsza w smaku.

Składniki:
200 g suszonych śliwek, 400 g rodzynek, 200 g daktyli, 200 g orzechów laskowych, 200 g migdałów, 250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową, 3 duże łyżki miodu, szczypta chilli i cynamonu, pomarańcza, 2 – 3 litry wody.

Przygotowanie:
Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do 2 litrów wody, dodać miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować, mieszając. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu, mieszając. Przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami.

ZOBACZ TEŻ FILM Ciekawostki związane z "Gwiezdnymi wojnami" (autorDzień Dobry TVN/x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany