Młodzi kucharze ze zgierskiego "Cezaka" uczyli się ekogotowania pod okiem Carlosa Gonzáleza-Tejery

Jacek Zemła
Jacek Zemła
Uczniowie klas III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 im. J.S. Cezaka w Zgierzu w czwartek wzięli udział w nietuzinkowych warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem ekologicznych produktów najwyższej jakości: wieprzowiny, kasz i warzyw.

Warsztaty, pod kierunkiem ekspertów ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia“ oraz z udziałem nauczycieli ze szkoły, odbyły się w ramach projektu „Wybieram Polskie Eko“, dofinansowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W warsztatach wziął udział charyzmatyczny pasjonat gotowania i znawca sztuki kulinarnej Carlos González-Tejera. Opowiadał o między innymi, jak wybierać najlepsze produkty i jak z nimi postępować w obróbce, by nie straciły one nic na swej wartości, a jednocześnie powstały z nich zachwycające potrawy.

Młodzież, która najpierw obserwowała fachowe rozbieranie półtuszy, dostała do wykorzystania poszczególne jej fragmenty, przy czym musiała wykazać się własną pomysłowością i umiejętnościami, przygotowując smaczny posiłek. Miał to być smaczny obiad z dodatkiem skrobiowym i witaminowym.

– Gdy zajrzeliśmy do kuchni około południa, zastaliśmy uczniów przygotowujących m.in. gulasz, zrazy, smażoną marchewkę - pomarańczową i fioletową – opowiadają obserwujący warsztaty nauczyciele.
- Pokazujemy młodzieży, jak zrobić coś dobrego z produktów bardzo wysokiej jakości i jak ich nie zepsuć. Uczymy, jak twórczo wykorzystać skrawki mięsa np. na farsz lub pasztet - zgodnie z duchem zero waste - mówi Agnieszka Wieczorek, jedna z prowadzących warsztaty.

Z kolei nauczycielka „Cezaka“ Sylwia Karlikowska tłumaczyła, że zawodowy kucharz musi być kreatywny, dlatego ani ona, ani pozostali obecni w kuchni nauczyciele nie mówili uczniom wprost, co mają przygotować, tylko doradzali i wskazywali im przestrzeń do własnych twórczych poszukiwań i eksperymentów.

Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.

Tych produktów nie łącz z kawą, bo sobie zaszkodzisz!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie