Młoda łodzianka i starszy łodzianin zatruli się grzybami! Trafili na toksykologię

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Dwoje łodzian z objawami zatrucia grzybami trafiło w tym tygodniu na toksykologię.

Młoda kobieta dotarła do kliniki przekonana, że zatruła się wspomnianym grzybem. Zjadła sos z uzbieranych przez siebie gołąbków i dopiero gdy ostatni grzybek zniknął z talerza postanowiła sprawdzić w atlasie, czy aby na pewno był on jadalny.

Gdy porównywała zdjęcia gołąbka i muchomora sromotnikowego jak na zawołanie rozbolał ją brzuch; natychmiast przyjechała na toksykologię.

Natomiast starszy mężczyzna trafił do kliniki ostrych zatruć po tym, jak nabawił się nieżytu żołądka po zjedzeniu surowych grzybów. Ponoć tylko takie je od wielu lat i nigdy wcześniej mu one nie zaszkodziły. Tym razem jednak surowe kanie nie poszły mu na zdrowie.

Na szczęście ich dolegliwości gastryczne nie były spowodowane zjedzeniem przez nich muchomora sromotnikowego.

Muchomor sromotnikowy i kania - różnice. Jak odróżnić kanię od trującego grzyba

Muchomor a kania. Różnice między trującym grzybem a kanią. J...

Słyszałeś o tych sposobach na walkę z koronawirusem? To bzdury!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie