Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mleko nie dla każdego. Co zrobić, gdy jesteśmy uczuleni na laktozę?

(jed)
Laktoza, naturalny składnik mleka, to jeden z najczęstszych alergenów.
Laktoza, naturalny składnik mleka, to jeden z najczęstszych alergenów. Jarosław Ziarek
Coraz więcej osób cierpi na rozmaite alergie pokarmowe. Jedną z najpopularniejszych jest nietolerancja laktozy. Laktoza to cukier mleczny, do trawienia którego niezbędny jest enzym laktaza. Organizm niektórych nie produkuje go, a w rezultacie nie jest w stanie strawić laktozy znajdującej się w wielu produktach, nie tylko mlecznych, ale także do produkcji których wykorzystuje się mleko.

Ludzie są tak zaprogramowani, że rodzą się z umiejętnością trawienia cukru mlecznego, ponieważ mleko matki jest podstawowym składnikiem diety malucha. Z wiekiem zdolność trawienia laktozy spada, chociaż są ludzie, którzy lubią mleko, piją je i trawią. Dotyczy to wielu grup etnicznych, które mają świeże mleko w codziennej diecie.

Przy nietolerancji laktozy po wypiciu świeżego mleka dochodzi do bólu brzucha, biegunki, wzdęcia, a także bólów głowy i kłopotów z cerą. Mleko krowie trzeba zastąpić napojami z orzechów i roślin strączkowych lub kupować mleko, masło i ser bez laktozy, których w sklepach jest coraz więcej.

[ZOBACZ TEŻ FILM Lokator w piwnicy trzymał pocisk artyleryjski. 60 osób ewakuowano (autorTVN24/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Lokator w piwnicy trzymał pocisk artyleryjski. 60 osób ewakuowano (autorTVN24/x-news)