Bardzo młodzi kucharze – uczniowie gimnazjów – dali popis swoich umiejętności podczas finałowych zmagań na poziomie wojewódzkim, jakie odbyły się w „Gastronomiku”. Wzięło w nich udział 14 zespołów wyłonionych z eliminacji powiatowych, m.in. z Wieruszowa, Zgierza, Pabianic, Piotrkowa i okolic. Tematem była ryba i białe mięso.
– Jurorzy – dietetycy i specjaliści ds. żywienia – oceniali wszystko – od przygotowania po efekt końcowy, wizualny i smakowy – mówi Zbigniew Solarz, rzecznik prasowy WSSE w Łodzi. – A młodzież, oprócz ugotowania i podania potrawy, prezentowała też jej walory odżywcze i zdrowotne.
Aleksandra Korta i Natalia Narożna z klasy III Gimnazjum w Galewicach w powiecie wieruszowskim zaserwowały danie pn. Kolorowy filet z kurczaka.
– Filet jest ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, serem mozzarella i rukolą – opowiadają dziewczyny. – Do tego zrobiłyśmy puree z zielonego groszku.
Tym daniem ujęły jurorów i wygrały konkurs. Wszyscy nastoletni kucharze to entuzjaści gotowania, pieczenia i smakowania. Być może wśród nich są przyszli kulinarni mistrzowie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział
- Legenda Perfectu w domu opieki. Nie ma środków na utrzymanie