Miniaturowe kapusty pełne smaku i składników odżywczych są alternatywą w zimowej diecie

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Jarosław Ziarek
Wśród zimowych warzyw (takich, które nie tylko są teraz najsmaczniejsze, ale możemy je o tej porze zbierać w ogrodzie jeśli prowadzimy uprawy) niewątpliwie króluje brukselka.

Te niewielkie kapustki to nie tylko bomba smaku, ale również witamin. Doskonałe uzupełnienie diety w czasie ubogiej w składniki odżywcze pory roku.

Brukselkę można jeść na surowo, po prostu umytą i obraną z zewnętrznych liści, posiekaną jako bazę surówki lub ugotowaną. Ta ostatnia budzi największe kontrowersje, bo nie dość, że nieciekawie pachnie w trakcie gotowania to w szkolnych i przedszkolnych stołówkach była serwowana jako mdłe, bure i rozgotowane warzywo bez smaku.

Tymczasem brukselka idealnie nadaje się do zimowych zup lub jako dodatek do mięsa w tradycyjnie polskich jadłospisach, ale także jako składnik dań azjatyckich.

Obok witamin i minerałów brukselka jest bogata w sulforafan, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lena

Cześć! Nazywam się Lena, mam 27 lat. Chcę znaleźć mężczyznę do intymnych spotkań i komunikacji. Z przyjemnością odpowiem wszystkim, napisz do mnie na stronie randkowej, oto moja strona - http://loveto.one/lena92

Dodaj ogłoszenie