Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miniaturowe kapusty pełne smaku i składników odżywczych są alternatywą w zimowej diecie

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Jarosław Ziarek
Wśród zimowych warzyw (takich, które nie tylko są teraz najsmaczniejsze, ale możemy je o tej porze zbierać w ogrodzie jeśli prowadzimy uprawy) niewątpliwie króluje brukselka.

Te niewielkie kapustki to nie tylko bomba smaku, ale również witamin. Doskonałe uzupełnienie diety w czasie ubogiej w składniki odżywcze pory roku.

Brukselkę można jeść na surowo, po prostu umytą i obraną z zewnętrznych liści, posiekaną jako bazę surówki lub ugotowaną. Ta ostatnia budzi największe kontrowersje, bo nie dość, że nieciekawie pachnie w trakcie gotowania to w szkolnych i przedszkolnych stołówkach była serwowana jako mdłe, bure i rozgotowane warzywo bez smaku.

Tymczasem brukselka idealnie nadaje się do zimowych zup lub jako dodatek do mięsa w tradycyjnie polskich jadłospisach, ale także jako składnik dań azjatyckich.

Obok witamin i minerałów brukselka jest bogata w sulforafan, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany