Te niewielkie kapustki to nie tylko bomba smaku, ale również witamin. Doskonałe uzupełnienie diety w czasie ubogiej w składniki odżywcze pory roku.
Brukselkę można jeść na surowo, po prostu umytą i obraną z zewnętrznych liści, posiekaną jako bazę surówki lub ugotowaną. Ta ostatnia budzi największe kontrowersje, bo nie dość, że nieciekawie pachnie w trakcie gotowania to w szkolnych i przedszkolnych stołówkach była serwowana jako mdłe, bure i rozgotowane warzywo bez smaku.
Tymczasem brukselka idealnie nadaje się do zimowych zup lub jako dodatek do mięsa w tradycyjnie polskich jadłospisach, ale także jako składnik dań azjatyckich.
Obok witamin i minerałów brukselka jest bogata w sulforafan, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce