Te niewielkie kapustki to nie tylko bomba smaku, ale również witamin. Doskonałe uzupełnienie diety w czasie ubogiej w składniki odżywcze pory roku.
Brukselkę można jeść na surowo, po prostu umytą i obraną z zewnętrznych liści, posiekaną jako bazę surówki lub ugotowaną. Ta ostatnia budzi największe kontrowersje, bo nie dość, że nieciekawie pachnie w trakcie gotowania to w szkolnych i przedszkolnych stołówkach była serwowana jako mdłe, bure i rozgotowane warzywo bez smaku.
Tymczasem brukselka idealnie nadaje się do zimowych zup lub jako dodatek do mięsa w tradycyjnie polskich jadłospisach, ale także jako składnik dań azjatyckich.
Obok witamin i minerałów brukselka jest bogata w sulforafan, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem.
Zobacz Q&A z o Tomaszem Jacykowem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak wygląda szara rzeczywistość żony Mroczka 4 miesiące po ślubie. Koniec bajki?
- Paweł Deląg tylko raz był bliski ślubu. Aktor zdradził nazwisko niedoszłej żony
- Przeżyła z mężem 40 lat. Nie wiedziała, że już nie żyje. Sama odeszła zaraz po nim
- Wachowicz ściągnęła makijaż i pokazała plamy na dłoniach! Ledwo da się ją rozpoznać