Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mikroskop za 5 milionów złotych w Łodzi. Jedyny taki w Polsce! [zdjęcia]

izj
Mikroskop umożliwia m.in. sprawdzenie składu majonezu oraz ocenienie skuteczności kremu nawilżającego... Takie nietypowe właściwości posiada mikroskop  będący na wyposażeniu Laboratorium Biotechnologicznego w centrum badawczym BioNanoPark przy ul. Dubois  na Górnej.
Mikroskop umożliwia m.in. sprawdzenie składu majonezu oraz ocenienie skuteczności kremu nawilżającego... Takie nietypowe właściwości posiada mikroskop będący na wyposażeniu Laboratorium Biotechnologicznego w centrum badawczym BioNanoPark przy ul. Dubois na Górnej. Łukasz Kasprzak
Umożliwia m.in. sprawdzenie składu majonezu oraz ocenienie skuteczności kremu nawilżającego... Takie nietypowe właściwości posiada mikroskop będący na wyposażeniu Laboratorium Biotechnologicznego w centrum badawczym BioNanoPark przy ul. Dubois na Górnej. To jedyne takie urządzenie w Polsce. Na całym świecie jest tylko dziesięć takich mikroskopów. Pięć z nich znajduje się w Europie, ale tylko ten łódzki, jako jedyny na całym globie, jest dostępny do badań komercyjnych. Kosztował ponad 5 mln zł. Jest w stanie powiększyć obraz 630-krotnie. Wyprodukowano go w Niemczech, a zaprezentowano po raz pierwszy w czwartek.

Mikroskop ma kształt czarnego pudła o sporych rozmiarach. W jego wnętrzu jest utrzymywana stała temperatura 37 st. C, optymalna dla hodowli komórek. Urządzenie jest wyposażone w system CARS. Dzięki posiadanemu laserowi na podczerwień umożliwia on zajrzenie do wnętrza żywej komórki (roślinnej, zwierzęcej lub ludzkiej), bez konieczności jej uśmiercania i barwienia, co jest niezbędne w przypadku tradycyjnych mikroskopów. Widziany w nim obraz można na bieżąco śledzić, także w formacie 3D, na monitorze.

– To wyjątkowo czułe urządzenie, które pozwala uzyskać bardzo dokładne, bo uwidaczniające rozkład związków chemicznych, obrazy każdego materiału np. położenie mikroskopijnych kropelek tłuszczu w żywności, a także układ błon wewnątrz komórek – mówi dr Katarzyna Kubiak, manager Laboratorium Biotechnologicznego w BioNanoParku. – Miałyśmy już m.in. okazję sprawdzać rozkład tłuszczu w majonezie, takim zwykłym i w takim o obniżonej jego zawartości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany