W skrócie
Hummus - co to jest?
Pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini popularna jest w kuchni krajów Dalekiego Wschodu. Od dawna trwa spór czy hummus przynależy do kuchni arabskiej, czy do kuchni żydowskiej. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz migracje ludzi rozpowszechniły przepis na hummus w Europie i w Stanach Zjednoczonych.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki hummusu
Właściwości zdrowotne hummusu
Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi:
- potasu,
- żelaza,
- miedzi,
- cynku,
- wapnia,
- i magnezu.