Niejednemu z nas ślinka cieknie na myśl o ciepłym i miękkim cieście z dużą ilością bitej śmietany polanej sosem czekoladowym lub owocowym. Inni wolą zajadać się tym przysmakiem z dżemem lub z gałką lodów. Taki deser to oczywiście setki dodatkowych kalorii, ale dzisiaj jest dzień, kiedy bezkarnie możemy pozwolić sobie na zjedzenie gofra, dwóch lub siedmiu.
Pierwsza elektryczna gofrownica powstała w 1911 roku i została wyprodukowana przez General Electric, ale same gofry można było jeść już od czasów Średniowiecza - sprzedawane były przez ulicznych sprzedawców z okazji świąt, również przed kościołami. Te smakowite wafle mają też swoją specyficzną odmianę - gofry belgijskie, które popularność zyskały w drugiej połowie XX wieku.
KIEDY ZMIANA CZASU NA LETNI. ZMIANA CZASU 2015. KIEDY PRZESTAWIAMY ZEGARKI
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?