Mężczyzna zatruł się jadem kiełbasianym. Lekarzom udało się uratować mu życie

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Toksyną jadu kiełbasianego można się zatruć jedząc skażone mięso, ryby, warzywa i owoce. Odtrutką jest surowica, która kosztuje 20 tys. zł.

Pacjent z woj. łódzkiego zatruł się jadem kiełbasianym. Po hospitalizacji w szpitalu im. Biegańskiego został wypisany do domu. Toksyna jadu kiełbasianego jest najbardziej śmiercionośną trucizną bakteryjną (umiera od 10 do 25 proc. zakażonych). Inspekcji sanitarnej ze Skierniewic (tam mieszkał chory) nie udało się ustalić, co konkretnie było przyczyną zatrucia. Mężczyzna mieszkał samotnie i nie był wybredny jeśli chodzi o jedzenie.

Do zatruć jadem kiełbasianym w Polsce dochodzi niezmiernie rzadko; rocznie do kilkunastu przypadków.

Komisja Europejska odwołuje zamówienie 300 mln szczepionek

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie