Masz 6 złotych? Przygotuj mięsny obiad dla całej rodziny

(KZ)
Na to jak ceny marketowe psują rynek uskarżają się producenci starający się mieć jak najlepszy towar.- Na stoisko przywożę całe półtusze i rozbieram je na oczach klientów. Mięso jest świeże, smaczne, ale dużo droższe niż w hipermerketach. Mam wprawdzie stałych klientów, ale coraz mniej, bo dla ludzi najważniejsza jest cena - skarży się sprzedawca z Zielonego Rynku.
Na to jak ceny marketowe psują rynek uskarżają się producenci starający się mieć jak najlepszy towar.- Na stoisko przywożę całe półtusze i rozbieram je na oczach klientów. Mięso jest świeże, smaczne, ale dużo droższe niż w hipermerketach. Mam wprawdzie stałych klientów, ale coraz mniej, bo dla ludzi najważniejsza jest cena - skarży się sprzedawca z Zielonego Rynku.
Mięso jest tańsze niż sery i ryby. A ceny drobiu w promocjach nawet poniżej 4 zł/kg.

Mięso jest tak tanie, że stało się produktem dla najuboższych. Kurczaka można już kupić za 6 zł kilogram, kaczkę za 7 zł/kg. Jeżeli ktoś pilnuje promocji to łopatkę wieprzową kupi za 8 -9 zł/kg, schab bez kości nawet po 11 zł, a karczek od 12 zł kg. Po świątecznym windowaniu cen, bardzo staniały nawet polędwiczki wieprzowe, sprzedawane już nawet od 20 zł/kg.
WIDZEW GRYF NA ŻYWO
Dla porównania, biały ser kosztuje od 11 do 16 zł/kg, najtańszy żółty jest po 17 - 18 zł/kg, a mrożone płaty miniatja 11 zł/kg. Nic dziwnego, że mięso stało się podstawowym produktem.

Cenowo z wszystkimi wygrywa drób. Znany podłódzki producent z siecią sklepów rozsianych po całym mieście udka ma po niespełna 4 zł, popularne na grilla pałki po 6 zł, a filety drobiowe sprzedaje już nawet po 10 zł za kilogram! Ale to nie są najniższe ceny, bo markety w czasie akcji promocyjnych sprzedają kurczaki w cenie około 5 zł/kg, a ćwiartki poniżej 4 zł.

Mięso na kebab w przesyłce kurierskiej. Restauracja tłumaczy...

- Za 6 złotych mogę zrobić obiad z kury dla całej 4 osobowej rodziny - śmieje się pani Teresa, klientka z Zielonego Rynku, która sama wychowuje troje dzieci.

Jej ulubioną lekturą są gazetki promocyjne, sprawdza w nich gdzie danego dnia jest najtaniej i jedzie robic zakupy. Dzięki temu ostatnio w hipermarkecie kupiła ekskluzywny kiedyś schab bez kości płacąc zaledwie 11 złotych. Za taką cenę miała mięso na sześć kotletów! Tymczasem na rynku, fakt że świeży, z dopiero co rozebranej półtuszy, kosztuje co najmniej 17 złotych.

Na to jak ceny marketowe psują rynek uskarżają się producenci starający się mieć jak najlepszy towar.

- Na stoisko przywożę całe półtusze i rozbieram je na oczach klientów. Mięso jest świeże, smaczne, ale dużo droższe niż w hipermerketach. Mam wprawdzie stałych klientów, ale coraz mniej, bo dla ludzi najważniejsza jest cena - skarży się sprzedawca z Zielonego Rynku.

Wideo

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Pies pomielony razem z buda, a obok miesa to nawet nie lesalo. Ale wyborcy pisu to kupili by nawet stilec jakby ladnie zapakowac.
D
Dnolald Rusk
Mięso tanie, a ja zajebałem 150mld z OFE
v
vbv
bardzo proszę o pomoc

pomagam.pl/andrzejkulis
S
Starsza pani
Tyle, że nikt z kupujących takie g..no nie zastanowi się co w tym niby mięsie jest. Nieświadomość ludzi jest przerażająca ; A potem lament że choroby, otyłość. Ja raz na tydzień jem kawałeczek dziczyzny, nigdy bym nie kupiła tego co oferują sieci marketu. Co tu dużo pisać wystarczy gospodarza na wsi zapytać ile kosztuje wyhodowanie jednej kury.
m
mietek
A zaoszczędzone w ten sposób finanse można przeznaczyć na trzydniową libację z sąsiadami...
...ahahahaha!!! [email protected]
w [email protected] tak wyglądacie jak żrecie!!! popijacie [email protected] piwną szczyna małpy chorej na cukrzyce zakupione wszystko w biedrze albo tej drugiej [email protected] do tego Royal, [email protected] F-16 to czerwone najlepsze bo [email protected] wam we łbach tak że [email protected] i [email protected] pod siebie i [email protected] się non stop. to wasze życie, nędzarze, biedacy umysłowi również... .
E
Einstein
Smacznego, mięso, do tego faszerowane nie wiadomo czym, samo zdrowie, smacznego.
A później piszą, że 50% społeczeństwa ma nadwagę, he he.
G
Gość
Za 11zł 6 kotletów? To faktycznie interes życia robi kobita. Biorąc pod uwagę, że w marketach można kupić 5 kotletów za 4-6zł lub 1kg schaba w promocji za 11zł z czego wyjdzie z pewnością więcej niż te 6 kotletów o których pani z artykułu wspomina
B
Bert
Ciekawe, ze nie ujęto w rankingu cen cielęciny, indyków i gęsi. Tylko najgorsze rodzaje mięs.
G
Gość
Jedza najgorsze g..no i sie ciesza ze malo placa. Niech czytaja etykiety co jest tam napisane. Nikogo nie zastanowi czemu takie tanie.
500
Brawo PiS!!!
Dodaj ogłoszenie