Jak marynować grzyby
Na początek grzyby oczyszczamy i myjemy, a jeśli są to grzyby blaszkowe (np. kurki czy gąski) – zalewamy wrzątkiem z solą, zostawiamy na kilka godzin, po czym porządnie płuczemy.
Marynata do grzybów - przepis
Przepis na 2 kg marynowanych grzybów (6 – 10 słoiczków – w zależności od wielkości grzybów - o pojemności 300 ml)
Czyste grzyby wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 - 2 cebule pokrojone na ćwiartki, a następnie na plasterki, i 50 ml octu. Gotujemy ok. 5 minut, po czym odcedzamy i wkładamy do słoików, tak by zajęły 3/4 objętości każdego słoika (przed marynowaniem dobrze jest wyparzyć słoiki i zakrętki).
Przygotowanie zalewy
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, szklankę octu, dodajemy 3 łyżki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, łyżeczkę gorczycy i łyżeczkę ziaren pieprzu. Gotujemy 5 – 10 minut.
Grzyby w słoikach zalewamy wrzącą zalewą (tak by wszystkie były nią przykryte), od razu mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Dzięki temu nie będą wymagały dodatkowej pasteryzacji. Gdy słoiki ostygną, odwracamy je i stawiamy tam, gdzie będziemy je przechowywać.
Jak smakują - możemy przekonać się już po trzech dniach, ale mogą stać w spiżarce nawet kilka lat.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"