Marynata do grzybów w occie. PRZEPIS Grzyby marynowane. Jak zrobić marynatę do grzybów

Oprac.: (AB)
Marynata do grzybów w occie. PRZEPIS Grzyby marynowane. Jak zrobić marynatę do grzybów
Marynata do grzybów w occie. PRZEPIS Grzyby marynowane. Jak zrobić marynatę do grzybów Polska Press
Marynata do grzybów PRZEPIS Jak zrobić marynatę do grzybów? Marynować możemy praktycznie wszystkie jadalne grzyby leśne, w całości albo same kapelusze. Pyszne są zwłaszcza borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze i opieńki. Najlepiej wybierać małe grzybki, a te większe pokroić na kawałki. Jeśli będą wśród nich maślaki, to pamiętajmy, by z kapeluszy zdjąć skórkę.

Jak marynować grzyby

Na początek grzyby oczyszczamy i myjemy, a jeśli są to grzyby blaszkowe (np. kurki czy gąski) – zalewamy wrzątkiem z solą, zostawiamy na kilka godzin, po czym porządnie płuczemy.

Marynata do grzybów - przepis

Przepis na 2 kg marynowanych grzybów (6 – 10 słoiczków – w zależności od wielkości grzybów - o pojemności 300 ml)

Czyste grzyby wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 - 2 cebule pokrojone na ćwiartki, a następnie na plasterki, i 50 ml octu. Gotujemy ok. 5 minut, po czym odcedzamy i wkładamy do słoików, tak by zajęły 3/4 objętości każdego słoika (przed marynowaniem dobrze jest wyparzyć słoiki i zakrętki).

Przygotowanie zalewy
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, szklankę octu, dodajemy 3 łyżki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, łyżeczkę gorczycy i łyżeczkę ziaren pieprzu. Gotujemy 5 – 10 minut.
Grzyby w słoikach zalewamy wrzącą zalewą (tak by wszystkie były nią przykryte), od razu mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Dzięki temu nie będą wymagały dodatkowej pasteryzacji. Gdy słoiki ostygną, odwracamy je i stawiamy tam, gdzie będziemy je przechowywać.
Jak smakują ­- możemy przekonać się już po trzech dniach, ale mogą stać w spiżarce nawet kilka lat.

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie