Pasjonaci
On pracuje na co dzień w banku. Ona przygotowuje wnioski o unijne dotacje dla przedsiębiorstw. O tym, by mieć własny kawałek ziemi, marzyli od zawsze.
– Mąż od dawna interesował się botaniką – opowiada pani Lidia. – Podczas podróży, przede wszystkim dalszych, zbierał nasiona, a po powrocie do domu siał je i sprawdzał, co wyrośnie.
Ponad dziesięć lat temu kupili trzy hektary ziemi pod Dalikowem w powiecie poddębickim. Uporządkowali go i rozpoczęli eksperymenty na większą skalę.
– Pierwsze nasiona ziemniaków andyjskich kupiłem przez internet w USA – mówi Krzysztof Wasilewski. – Za trzydzieści sztuk zapłaciłem około pięciu dolarów. Wyrosły z nich ziemniaki jasnofioletowe, ciemnofioletowe, jasnoróżowe oraz ciemnoczerwone. W smaku okazały się podobne do tradycyjnych kartofli, ale za to jak atrakcyjnie prezentowały się na talerzu.
Większość ziemniaków sadzili z bulw zakupionych wcześniej w Anglii i Niemczech.
– Do dzisiaj pamiętam minę kuriera, który przywiózł do nas kilka worków ziemniaków kupionych w Anglii – wspomina pani Lidia. – Kiedy podczas wnoszenia zorientował się, że w workach są ziemniaki, zdziwił się ogromnie, dlaczego kupujemy ziemniaki za granicą.
Ogórek z kolcami i cukrowe korzonki
Kolorowe ziemniaki mają wartości odżywcze identyczne jak odmiany białe i żółte, a dodatkowo, ze względu na zawartość antyoksydantów, pomagają walczyć z rakiem i miażdżycą.
– Podobnie jak tradycyjne, tak i kolorowe ziemniaki przed zjedzeniem trzeba ugotować – mówi pan Krzysztof. – Po obraniu warto je skropić sokiem z cytryny, bo środowisko kwaśne wzmacnia intensywność barw.
Pozostałe z naszej perspektywy egzotyczne warzywa mają także dużo właściwości zdrowotnych.
– Wywodząca się z Peru cyklantera, zwana także dzikim ogórkiem, pomaga m.in. przy zwalczaniu wysokiego poziomu cholesterolu, cukrzycy oraz w leczeniu otyłości i zwalczania cellulitu – wylicza pani Lidia. – Można spożywać ją na surowo, gotowaną, duszoną lub smażoną. Doskonale nadaje się do dań typu leczo.
Małżeństwu udało się także wyhodować w naszym klimacie kolorowe bulwy o nazwie ulluco. W smaku podobne są do czerwonych buraków, ale dodatkowo z nutą orzechową. Yacon ma konsystencję arbuza, smakuje jak połączenie młodej marchewki i winogrona. To przepyszne warzywo, które ma doskonałe walory prozdrowotne, szczególnie dla diabetyków i osób z nadwagą.
Bulwy apios americana mają rozmiar małej cytryny i nieco orzechowy smak.
– Cukrowe korzonki, znane także jako marek kucmerka, pochodzą z Chin – opowiada pan Krzysztof. – W średniowieczu w Polsce i w całej w Europie były serwowane podczas uczt na dworach królewskich. Niestety, trzeba poświęcić sporo czasu na ich obieranie, dlatego zostały pewnie wyparte przez ziemniaki.
W pogoni za innością
Wyhodowane plony małżeństwa z Polesia trafiają często do ich garnków.
Część zbiorów sprzedają do restauracji i sklepów.
Za kilogram kolorowych ziemniaków trzeba zapłacić 16 zł.
– Wiele osób poszukuje obecnie inności, czegoś, dzięki czemu będzie się wyróżniać, również pod względem kulinarnym – twierdzi łodzianin.
Państwo Wasilewscy nie poprzestają na hodowaniu określonych warzyw. Chcą próbować uprawy kolejnych, np. melona inkaskiego i ziemniaczki.
ŻYCZENIA NA DZIEŃ OJCA WIERSZYKI NA DZIEŃ OJCA SMSY NA DZIEŃ OJCA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu