Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Maleńkie muffinki, kieliszki z deserami i miniaturowe słoiczki z sałatką to hity weselnego menu

(JED)
Krzysztof Szymczak
Zmieniają się nasze upodobania smakowe i zmieni a się weselna moda na potrawy. Jeszcze kilka lat temu obowiązkowym punktem weselnego menu był piętrowy tort, najlepiej śmietanowy i puchar lodów na deser. Mało kto dawał radę wchłonąć tłuste i kaloryczne porcje deserów i te zwykle ledwie podziabane łyżeczką wracały do kuchni.

Dzisiaj pary kierują się zasadą, że im mniejsza porcja tym lepsza, za to menu musi być bardziej urozmaicone. Stąd obok głównych stołów pysznią się stoliki z przekąskami i deserami. W obu przypadkach porcje są maleńkie, podawane w miniaturowych kubeczkach lub kieliszkach i dadzą się zjeść co najwyżej w dwóch kęsach. Królują lekkie sałatki (ale i nieśmiertelna warzywna z majonezem) i smakowite pasty z egzotycznymi dodatkami. Wśród deserów obowiązkowe są puddingi chia z musem z mango, sałatki owocowe lub kremy na bazie mleka sojowego, kokosowego lub migdałowego. Nawet torty zmieniają się w patery pełne miniaturowych, lekkich muffinek.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany