Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makowiec - przepis, przepis na świąteczny makowiec

(ww)
Makowiec przepis, ciasto makowiec, boże narodzenie makowiec, makowiec na święta

Makowiec przepis, ciasto makowiec, boże narodzenie makowiec, makowiec na święta

Makowiec - składniki:

Masa makowa:
25 dkg suchego maku
3 łyżki śmietany 36 proc.
2-4 łyżki miodu
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
50-80 g migdałów blanszowanych całych lub płatków migdałowych
6-8 łyżek bakalii - np.: rodzynki i morele oraz/lub kandyzowana skórka pomarańczowa
Ciasto:
500 g mąki
100 g (6-7 łyżek) cukru
4 jaja
50 g drożdży
2/3 szklanki mleka
100 g masła
opakowanie cukru waniliowego albo 1 aromat waniliowy lub laska wanilii
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
1/2 cytryny

Makowiec - sposób przygotowania: Mak zalej wrzącym mlekiem, odstaw nawet na całą noc. Następnie gotuj na małym ogniu 15 minut. Odsącz na sicie i zmiel 3 razy w maszynce ze specjalnym drobnym sitkiem do maku. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odsącz. Morele i skórkę pomarańczową posiekaj. Kilka całych migdałów odłóż do dekoracji, resztę posiekaj albo użyj płatków migdałowych. Masło roztop na patelni, dodaj zmielony mak, przesmaż. Dodaj miód, śmietanę i bakalie, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Ostudź. Drożdże pokrusz, wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykryj, odstaw na 30 min do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białek użyjesz do posmarowania ciasta) utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i wymieszaj. Wyrób ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi objętość. Wytnij z papieru do pieczenia prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą krótko wyrób i rozwałkuj na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posmaruj połową masy makowej, zwiń w struclę (od krótszego boku), włóż na papierze do formy. Posmaruj ciasto białkiem i odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny, posyp migdałami i skórką pomarańczową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany