2 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b1/3f/657990048d65d_o_large.jpg)
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Makowiec, kutia i inne, pyszne ciasta z makiem. Tradycyjne, proste przepisy. Jeszcze zdążysz przygotować je na święta
Tradycyjny polski makowiec
Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt. Tradycyjnie mak był ucierany w makutrze, czyli specjalnej misie ze żłobieniami. Niektórzy do dziś kultywują ten sposób. Do maku dodaje się miód i rodzynki. Aby makowiec się udał, należy odpowiednio przygotować ciasto drożdżowe, które następnie zawija się w roladę. Całość polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Zobacz, jak zrobić tradycyjny makowiec.